UKRADENO PROLJEĆE

Pogledajte prvi dokumentarac o potresu u Zagrebu: ‘Stiglo nam je novo proljeće, a želje su nam iste‘

Dokumentarac kojem smo upravo zato dali naslov ‘Ukradeno proljeće‘, premijerno je prikazan u kasno ljeto, 10. rujna 2020.
Zagreb nakon potresa
 Boris Kovačev/Cropix

Prošlo je godinu dan otkako je Zagrepčane u ranu zoru probudio snažan potres. Bila je nedjelja, drugi dan proljeća, 22. ožujka 2020. godine. Samo nekoliko dana ranije na snagu su stupile najstrože mjere za sprječavanje širenja zaraze novim i nepoznatim koronavirusom. Tada za zatvaranje još nismo koristili termin lockdown koji je u međuvremenu postao jako popularan. Nekoliko dana prije potresa u sklopu videoprodukcije Hanza Medije je dogovoreno da snimamo priloge o životu u posebnim okolnostima uzrokovanim pandemijom.

S potresom su nam se nametnule i priče o nedaćama stanovnika glavnog grada Hrvatske u teškim danima i tjednima koji su uslijedili nakon tih desetak sekundi u kojima je teško oštećeno na tisuće kuća, prirodne katastrofe od koje se Zagreb ni približno još nije oporavio. Tako je nastajao dokumentarni film o proljeću koje bi sasvim sigurno mnogi najradije zaboravili, u kojem su nas potres i korona uskratili za mnoge stvari koje volimo, a neki su nažalost ostali i bez svojih najmilijih.

Dokumentarac kojem smo upravo zato dali naslov „Ukradeno proljeće“, premijerno je prikazan u kasno ljeto, 10. rujna 2020. na zagrebačkom Europskom trgu prilikom otvorenja izložbe Cropixovih fotoreportera posvećene potresu 'Zagreb - grad koji treba našu ljubav'. Bio je to prvi dokumentarni film o potresu u Zagrebu. Mogao se pogledati na MaxTV-u i portalu Jutarnji.hr. Novinarski dio posla odradio je Boris Orešić, snimateljski Jure Cukar, a montažu potpisuje Tonći Laura.

S proljećem 2020., na našu žalost, nisu završile nevolje o kojima je riječ u „Ukradenom proljeću“. Brojne mjere su i dalje na snazi i teško je reći kada će epidemiji doći kraj. Uz to nas je krajem prosinca zatresao novi snažan potres koji je razrušio Baniju, a i Zagreb zaljuljao podjednakom žestinom kao i onaj u ožujku. I kao što u dokumentarcu jedan zagrebački umirovljeni kaže kako usprkos svim nedaćama proljeće budi nove nade, tako nam s novim proljećem 2021. koje je na vratima preostaje vjerovati da nam ga ove godine zle sile neće oteti kao lani i da ćemo o koroni i potresu uskoro gledati i slušati u dokumentarnim filmovima, a ne u svijetu oko sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:55