STABILNOST 21/1

Pogledajte spektakularne prizore s vojne vježbe u Gašincima, Milanović: ‘Svaka čast tim ljudima‘

Vježbom se ocjenjuje operativna sposobnost 36. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u misiji KFOR-a na Kosovu
Vojna vježba Stabilnost 21/1 na poligonu Gašinci kojom se provodi ocjenjivanje hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u misiji KFOR u Republici Kosovo.
Borbeno vozilo HV-a na vojnoj vježbi.
 
 Vlado Kos/Cropix

Na vojnom poligonu Gašinci u utorak je održana vojna vježba “Stabilnost 21/1”, a riječ je o jednoj u nizu vojnih vježbi koje se održavaju povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske pod nazivom “Hrvatski bedem 1991.-2021.”.

image
Hrvatski vojnici koji su sudjelovali na vojnoj vježbi ispred bojnih vozila.
Vlado Kos/Cropix
image
Vojnikinja Tatjana Saronja.
Vlado Kos/Cropix

Vježbom se ocjenjuje operativna sposobnost 36. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u misiji KFOR-a na Kosovu.

VIDEO: MORH

"Vojna vježba je odlična, a vojnički posao najteži. Ljudi za prosječnu plaću u blatu simuliraju, a u stvarnosti stvarno pucaju i izloženi su pogibelji. Svaka čast onima koji se za ovako nešto odluče. Sve je profesionalno, to je naša vojska bez koje ne bi bilo države“, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

image
Zoran Milanović, predsjednik RH, Robert Hranj načelnik glavnog stožera HV-a.
Vlado Kos/Cropix
image
Vojna vježba
Vlado Kos/Cropix

U Gašincima su, osim predsjednika Mialnovića bili i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić.

image
Mario Banožić, Zoran Milanović
Vlado Kos/Cropix
image
Mario Banožić, Zoran Milanović, Robert Hranj
Vlado Kos/Cropix

Uz pet nacionalnih vojnih vježbi, Hrvatska vojska od travnja do lipnja provodi i četiri međunarodne, sa saveznicima i partnerima.

image
Hrvatski vojnik na bojnom vozilu
Vlado Kos/Cropix

„Spremnost je na nivou kao što se očekivalo. Siguran sam da će postrojba biti jako dobro pozicionirana među našim partnerima i saveznicima. Kroz dosadašnje misije i operacije bili su iznimno cijenjeni. Hrvatska vojska je opremljena hrvatskom opremom čime dajemo podršku hrvatskoj obrambenoj industriji“, rekao je ministar Banožić.

image
Mario Banožić, ministar obrane
Vlado Kos/Cropix

Načelnik Glavnog stožera OSRH izjavio je kako je vježba, kao završni čin priprema pokazala da su vojnici spremni za zadaću na Kosovu.

VIDEO: MORH

VIDEO: MORH

„Po prvi puta od našeg sudjelovanja u operaciji KAFOR šaljemo i jednu satniju koja će tamo imati važnu ulogu i široki spektar zadaća. Kontingent koji ide na Kosovo u listopadu ove godine veći je za otprilike sto vojnika koji su danas vježbali“, rekao je admiral Hranj.

image
Robert Hranj
Vlado Kos/Cropix
image
Vojna vježba
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 22:30