POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo najnovijeg Spider-mana: ovo je film koji bi kina napokon mogao izvući iz ponora

Od svih superjunaka, Spider-Man vjerojatno nudi najbolji pogled na dvojni život koji živi "obična" osoba s posebnim moćima

Zendaya i Tom Holland u filmu ”Spider-Man: Put bez povratka”

 Sony - Marvel Studios - Pascal P/AFP/Profimedia

Od svih superjunaka, bilo onih Marvelovih ili DC-jevih, Spider-Man vjerojatno nudi najbolji pogled na dvojni život koji živi "obična" osoba s posebnim moćima. U trenutku kada ugrize taj famozni pauk, Peter Parker je tipičan tinejdžer s tipičnim tinejdžerskim problemima - škola, djevojke i odrastanje. Drugim riječima, nije mnogo drukčiji od svoje publike, neovisno o tome u kojem se mediju pojavljuje. To značajno doprinosi njegovoj popularnosti, no može biti i problem za filmaše koji dobiju zadatak pričati priče o njemu jer je teško uvjerljivo pripovijedati o svakodnevici.

Dosad su holivudske filmove o Spider-Manu režirala tri redatelja, a igrala su ga tri glumca. Prvo smo početkom 2000-ih godina dobili tri filma redatelja Sama Raimija u kojima je Spider-Mana igrao Tobey Maguire. Prvi film je izašao 2002. godine, postigao je nevjerojatan uspjeh te je u velikoj mjeri zaslužan za boom filmova o stripovskim junacima koji živimo i dan danas. Drugi Raimijev film o Spider-Manu često se spominje u kontekstu najboljih filmova o superjunacima svih vremena te najboljih nastavaka. Treći film, iako financijski uspješan, ne uživa reputaciju filmova koji su mu prethodili. Planirani četvrti film u serijalu Raimi nikada nije snimio zbog nesuglasica s producentima oko smjera u kojem bi priča trebala ići.

Priliku da režira novi film o Spider-Manu 2012. je godine dobio Marc Webb, a on je za svog Petera Parkera odabrao britanskog glumca Andrewa Garfielda, koji je netom prije no što je dobio ulogu odradio snimanje za "Društvenu mrežu", zapaženi i hvaljeni film Davida Finchera o osnivanju Facebooka. Prva suradnja Webba i Garfielda bila je prilično uspješna, no ne kao one Raimija i Maguirea, a druga je za sada financijski najneuspješniji film o Spider-Manu.

Na koncu, tu su donedavno slabo poznati redatelj Jon Watts i britanski glumac Tom Holland. Iako je njihova suradnja počela 2017. godine na filmu "Spider-Man: Povratak kući", Holland je kostim Čovjeka-pauka prvi puta obukao u filmu "Kapetan Amerika: Građanski rat", koji je izašao 2016. godine. "Povratak kući" je, vjerojatno na krilima dobre volje koja je stvorena "Građanskim ratom", zaradio blizu 900 milijuna dolara te potvrdio da su Watts i Holland dobar tandem. Spider-Man se potom pojavio u dvodijelnom finalu "Sage o beskonačnosti", što je svakako doprinijelo tome da "Spider-Man: Daleko od kuće", druga suradnja Wattsa i Hollanda, prebaci preko milijarde na kino blagajnama. Watts je pokazao da umije balansirati između superjunačkog i svakodnevnog, a Holland da može prenijeti Parkerovo iskreno oduševljenje supermoćima te nevolje koje su mu one unijele u život.

Novi film o Spider-Manu, Hollandov šesti, a Wattsov treći, dolazi u trenutku kada uspjeh nekog filma ovisi o epidemiološkim mjerama kojima se nastoji suzbiti pandemija koronavirusa SARS-CoV-2 te kada se četvrta faza Marvelovog filmskog svemira ozbiljno zahuktava. Budući da je na kraju filma "Daleko od kuće" maltene cijeli svijet doznao da je on Spider-Man, Peter Parker od dr. Stephena Strangea (Benedict Cumberbatch) zatraži da izbriše pamćenje svima koji znaju njegov tajni identitet. Strange pristane, no zahvaljujući Parkerovim ometanjima zbrlja čaroliju te u njihov svijet iz drugih pozove sve osobe koje znaju da je Parker Spider-Man.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o nostalgiji i njezinoj snazi, novim scenarističkim zvijezdama filmova o superjunacima i problemima (nekih) Marvelovih filmova:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:59