POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo u kinu novi krimić krcat zvijezdama: Sjajan je, šteta što Hollywood ne radi više ovakvih

Kako kinorepertoarom danas dominiraju franšize, superjunaci i komedije, retro crnjak poput "Malih stvari" dođe kao pravo osvježenje
Denzel Washington u filmu ”Male stvari”
 Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia

Postoji dobar razlog zašto kriminalistički film "Male stvari" redatelja i scenariste Johna Leeja Hancocka djeluje pomalo izgubljeno u 2021. godini.

Hancock, produktivni autor koji je karijeru u Hollywoodu započeo 1991. godine, scenarij za film "Male stvari" napisao je 1993. godine, a prvotni je plan bio da film režira Steven Spielberg. On je, međutim, rekao da mu je priča filma bila odveć mračna te je odustao od režije. Za režiranje filma svojevremeno su se interesirali Clint Eastwood, Warren Beaty te Danny DeVito, a na koncu je Hancock odlučio da će ga on sam režirati.

"Male stvari" prate napore detektiva Joea Deacona (Denzel Washington) i Jima Baxtera (Rami Malek) da uhvate serijskog ubojicu koji na području oko američkog grada Los Angelesa ubija mlade djevojke te ih potom postavlja u određene poze.

Kada se lokalni serviser kućanskih aparata Albert Sparma (Jared Leto) nametne kao glavni sumnjivac, Deacon i Baxter počnu poduzimati očajničke poteze jer ubojstva nikako ne uspiju "prišiti" Sparmi.

image
Jared Leto u filmu "Male stvari"
Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Hancock u scenariju koji je napisao 1993. godine nije mijenjao praktički ništa, što istovremeno i blagoslov i kletva.

"Male stvari" dolaze u trenutku kada se kriminalističke priče koje su fokusirane na likove uglavnom pričaju televizijskim serijama koje zbog toga mogu zaći duboko u ponore psihe protagonista i antagonista. Nadalje, nezgodna okolnost je i ta da je hvaljeni film "Sedam" redatelja Davida Finchera izašao dvije godine nakon što je Hancock napisao "Male stvari" pa su neki nepravedno rekli da je riječ o još jednom klonu Fincherovog uspješnog remek-djela.

Istovremeno, "Male stvari" pravi su blagoslov jer je Hollywood u posljednje vrijeme praktički zaboravio krimiće. Kako kinorepertoarom dana dominiraju akcijske franšize, superjunaci svih vrsta i prijemčive komedije, Hancockov film dolazi kao pravo retro osvježenje koje bi modernoj publici moglo priuštiti iskustvo kakvo dugo ili nikad nije doživjela.

U najnovijoj epizodi serijala Polimac preporučuje filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o svemu što "Male stvari" čini drukčijim od drugih krimića te karijeri Denzela Washingtona, zvijezdi američkog filma koji rijetko kada podbaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:07