NOVA NOĆNA MORA

Prije 20 godina pobjegli pred talibanima: ‘Kad im vidim lica, sjetim se terora, ubijanja...‘

Aziz Ahmed prije 20 godina pobjegao je od talibanskog terora i otišao u Ujedinjene Arapske Emirate
Aziz Ahmed u Dubaiju živi posljednjih dvadeset godina
 Giuseppe Cacace/Afp/Profimedia

Aziz Ahmed vlasnik je restorana afganistanske kuhinje u Dubaiju. U Ujedinjene Arapske Emirate stigao je prije dvadeset godina, kad je zbog talibanskog terora pobjegao iz svoje rodne zemlje. Afganistanom je tada vladao talibanski režim, u kojem je svakodnevica bila odsjeći ruku sitnom lopovu i kamenovati ženu do smrti zbog preljuba.

Tjednima Aziz prati što se događa u njegovoj domovini i ne može vjerovati da se ponavljaju scene otprije dvadeset godina. "Niti kad mi majka umre, neću plakati kao što sam plakao danas", kazao je ugostitelj i dodao da njegova zemlja "više nema opcija."

Aziz je, kao i njegovi sunarodnjaci u zemlji i inozemstvu, očajan i u strahu za sve svoje voljene koji talibanskim povratkom na vlast dolaze u životnu opasnost. "Kad im vidim lica, kad čujem riječ 'taliban', pomislim na sav teror, ubijanja i premlaćivanja. Osjećam se kao da sanjam noćnu moru", kazao je Ahmed.

Iako talibani pokušavaju izmijeniti svoju sliku u javnosti i tvrde da će poštovati prava žena, oni koji se sjećaju što su prije dvadeset godina proživljavale žene u Afganistanu, teško će u to povjerovati.

"Vjerovat ću kad to vidim. Kad vidim žene da odlaze na svoja radna mjesta i da se slobodno kreću ulicom", objasnio je Ahmed što misli o obećanjima talibana.

Ahmedov zaposlenik, upravitelj njegova restorana u Dubaiju, Gholameddine, nada se da će se uskoro moći vratiti u svoju zemlju. U Dubaiju je posljednjih šest godina, a želi se udomaćiti u svojoj rodnoj zemlji, s ostarjelim roditeljima. "Ako se situacija doista stabilizira, kako su oni rekli, volio bih se vratiti živjeti i raditi u Afganistan. Moja majka je već stara i želim biti uz svoje roditelje", priznao je Gholameddine.

Iako svi žele vjerovati u prosvijetljenost nove talibanske doktrine, situacija u stvarnosti nije obećavajuća. Prvi dan talibanskog ulaska u Kabul protjerali su žene s radnih mjesta u banci, prebojani su izlozi kozmetičkih obrta koji su na staklima imali našminkana ženska lica, a javna lica poput političarki i novinarki, pozdravile su se s kolegama i izjavile kako "čekaju smrt".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:16