SUZE U SUDNICI

Prikazane dosad neviđene snimke Georgea Floyda, otkriveno što je policajac rekao slučajnom prolazniku

Na snimkama s nadzornih kamera iz trgovine Cup Foods vidi se i čuje kako George Floyd čavrlja o nogometu s prodavačima
George Floyd
 Youtube Screenshot

"Morali smo kontrolirati ovog tipa jer je snažan, izgleda kao da je na nečemu", rekao je policajac Derek Chauvin 61-godišnjem prolazniku Charlesu McMillianu, opravdavajući se dok je vozilo hitne pomoći odvozilo Georgea Floyda.

McMillian je zaustavio svoj automobil i izašao da vidi što se događa kad je uočio policajca kako leži na krupnom Afroamerikancu. Chauvin mu je objasnio da su to morali napraviti. Chauvinove riječi čuju se na snimci puštenoj tijekom trećeg dana suđenja danas već bivšem policajcu odgovornom za smrt Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je Chauvin ugušio 25. svibnja prošle godine tako što mu je sjedio na vratu.

Na snimci se čuje kako McMillian kaže Chauvinu "makni se s njegovog vrata". Rekao mu je da je to što je napravio nije u redu. Gledajući snimku, McMilliana su u sudnici svladale suze tako da je njegovo svjedočenje moralo biti prekinuto. Sud je naložio pauzu. U pauzi se rasplakao Rodney Floyd, brat policajca optuženog za ubojstvo. Suđenje je potreslo i porotnike, u jednom trenutku proces je morao biti prekinut jer se jedna porotnica osjećala loše. Nakon 20-minutne pauze rekla je sucu da pati od reakcije na stres. "I dalje sam potresena, ali sam bolje", rekla je porotnica, bjelkinja u 50-tim.

Amerikanci su suđenje mogli pratiti uživo.

To je prvi put da je videosnimka ubojstva koje je potreslo Ameriku puštena u javnost. Na snimkama s nadzornih kamera iz trgovine Cup Foods vidi se i čuje kako George Floyd čavrlja o nogometu s prodavačima, uzima bananu s police i vraća je natrag, razgovara s jednom ženom: smije se držeći ruku na njenim leđima. Floyd je samo jedan od kupaca u malom dućanu u kvartu u koji često dolazi. Za pola sata će ležati na podu ispred dućana, grubo oboren, s lisicama na rukama, dok će policajac koljenima mu pritiskati vrat. Dva sata nakon što je ušao u dućan, George Floyd bio je mrtav.

Svjedočio je Billy Abumayyaleh, jedan od vlasnika trgovine. Na snimci se vidi njegov sin, tada 14-godišnjak. Od smrti Georgea Floyda mladić više nije radio u dućanu. "Traumatiziran je. Svi smo", rekao je Abumayyaleh.

U sudnici u Minneapolisu izmjenjivali su se svjedoci žaleći što nisu učinili nešto da spriječe tragediju. Mladi 19-godišnji trgovac Christopher Martin koji je tog dana radio na blagajni pita se je li on kriv za Floydovu smrt, jer je prijavio da mu je sumnjiva novčanica od 20 dolara s kojom je Floyd platio kutiju cigareta. Prodavač kaže da je odmah prepoznao da je novčanica lažna. Na trenutak je mislio to prešutjeti: lažne novčanice oduzimale su se od plaće prodavača koji bi ih prihvatio. No onda se predomislio. Prijavio je stvar šefu, koji ga je poslao po Floyda. Kad se Floyd odbio vratiti u trgovinu, drugi trgovac je pozvao policiju.

Na kamerama se vidi kako policajac s pištoljem u ruci prilazi Floydu i tjera ga da izađe iz svog auta. Chauvin i dva druga policajca gurnuli su ga na pod. Na snimci se vidi mladi prodavač ispred trgovine, kako se drži za glavu dok policajac kleči na vratu Georgea Floyda. U nevjerici i krivnji. "Da sam samo uzeo tu novčanicu, sve to se moglo izbjeći", žali danas Christopher Martin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 12:10