SVE U DRŽAVNU KASU

Prodaju luksuznu imovinu mafijaša: ‘Kriminalce udaramo tamo gdje ih najviše boli - po džepu!‘

Nakon Pariza otvorili su podružnice u Marseillesu i Lyonu, a sada planiraju još dvije - u Rennesu i Lilleu

Francuski ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire veseli se sredstvima koja će završiti na računu države

 Vincent Isore/Zuma Press/Profimedia

Francuska je prije deset godina osnovala agenciju AGRASC, koja je postala noćna mora za kriminalce. Agencija se bavi upravljanjem, zaplijenom i prodajom luksuzne imovine kriminalnih osuđenika.

Agencija ove godine slavi svojih deset godina postojanja, a može se pohvaliti činjenicom da je u tom razdoblju uspjela uprihodovati čak 1,5 milijardi eura. Do tog su iznosa došli zahvaljujući "artiklima" poput žutog Lamborghini Aventadora, skupocjenih butelja vina, dijamanata vrhunske kakvoće i dizajnerskih torbica.

Cilj je agencije onemogućiti kriminalcima da se nakon odslužene kazne vrate u svoje bogate domove i iznova uživaju u svojim ilegalno stečenim stvarima.

"Kriminalce udaramo po džepu, od čega profitira država, pa tako posljedično svi mi, a posebno organizacije javnih službi. Mijenjamo paradigmu", kazao je francuski ministar pravosuđa Éric Dupond-Moretti i najavio otvaranje dodatnih podružnica agencije.

"Agencija je tako dobro radila da sam otvorio još dvije podružnice - u Marseillesu i Lyonu. Rezultati su bili vidljivi odmah. U svjetlu njihovog uspjeha odlučio sam otvoriti još dodatne dvije podružnice. Otvorit ćemo ih u Lilleu i Rennesu, a s radom će krenuti na proljeće", najavio je ministar.

Osim same agencije, Francuska je stvorila pravne okvire za zaplijenu imovine te osigurala sredstva i načine da različiti instrumenti vlasti povezano djeluju protiv kriminalnih djelatnosti. Žele dati jasnu poruku svima - da se "kriminal ne isplati".

Dio sredstava od prodaje imovine dobit će i eventualne žrtve kriminalaca čija su dobra zaplijenjena i prodana na dražbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:17