POBJEGLI OD TALIBANA

Prvi migranti iz Afganistana stigli na svoja odredišta: ‘Gledao sam avion i plakao‘

Izbjeglice su administrativno obrađene, pa prebačene u karantenu zbog bojazni od covida-19
Kanada se obvezala prihvatiti dvadeset tisuća izbjeglica iz Afganistana
 Canadian Press/Shutterstock Editorial/Profimedia

Nakon što se kanadska vlada obvezala prihvatiti dvadeset tisuća migranata iz Afganistana, počeli su pristizati prvi zrakoplovi s manjim grupama ljudi. Nakon administrativne obrade, migranti i svi kanadski državljani koji dolaze iz te zemlje moraju proći karantenu.

No dio Afganistanaca, pogotovo oni koji su u posljednjih dvadeset godina surađivali sa strancima u Afganistanu dobro je procijenio ozbiljnost situacije i iz zemlje uspio pobjeći i prije talibanskog osvajanja zemlje. Među njima je i akademski istraživač Mohammad Ehsan Saadat, koji je radio istraživanja za brojne organizacije koje su se bavile pravima žena, djece, ukorijenjenom korupcijom. Nakon što je čuo Bidenov govor o povlačenju trupa iz Afganistana, pa na vlastite oči vidio kako zemlja nezaustavljivo pada u talibanske ruke, zatražio je kanadsku vizu.

Uspio je zajedno s obitelji napustiti zemlju nekoliko dana prije pada Kabula. Proces prihvaćanja vize završen je u manje od tjedan dana. "Bilo je nevjerojatno. Bili smo jako uzbuđeni", kazao je Mohammed i opisao kako se osjeća otkad je na sigurnom. "Cijelo vrijeme gledam kroz prozor i razmišljam o tome kako sam dospio ovdje. Razmišljam o tome koliko sam sretan što sam ovdje, a ne u Afganistanu."

Saadat je komentirao i kako se osjećao kad vidi kadrove iz te zemlje sad: "Vidio sam avion. Rasplakao sam se. Zapitao sam se 'zašto'. SAD i međunarodna zajednica dvadeset su godina proveli u našoj zemlji. Zbog čega od njih ništa nismo naučili?"

Zajedno s obitelji 33-godišnji Mohammed čeka kraj karantene, a volio bi što prije početi raditi ili upisati još jedan diplomski studij.

Osim u Kanadu, migranti iz Afganistana otišli su prema SAD-u, Pakistanu, Uzbekistanu, Indiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Turskoj, no europski vođe strahuju kako će najveći dio migrantskog vala ponovno podnijeti Stari kontinent.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u svom govoru kako "Europa ne može sama podnijeti sve posljedice trenutne situacije." Francuska i Njemačka pripremaju zajednički pristup nekontroliranom priljevu izbjeglica iz Afganistana. No to se ne odnosi na osobe koje su u stvarnoj opasnosti. "Francuska i dalje smatra svojom dužnošću zaštititi one koji su u opasnosti sukladno međunarodnom organiziranom i pravednom procesu", kazao je Macron.

U Francusku su tako stigli zrakoplovi s francuskim državljanima iz Kabula, a u jutarnjim je satima u zemlju sletio i vojni zrakoplov s evakuiranim građanima. Među njima su i afganistanski državljani koji su s Francuzima surađivali u toj zaraćenoj zemlji. Fotografiju je na svom profilu na Instagramu objavio sam Macron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:48