PRONAĐENA JE!

Puknuća u bastionu ruske propagande: Pljušte reakcije, oglasio se i zloglasni Putinov novinar

Inače, prije svog prosvjednog istupa Marina Ovsjanjikova snimila je i videoporuku

Marina Ovsjanjikova s odvjetnikom na sudu

 Telegram

Više nije sigurno ni u bastionima Putinove ratne medijske propagande. Rusi sve više uviđaju da je Rusija agresor u ratu u Ukrajini, koliko god tamošnja propaganda nastojala tvrditi suprotno. U ponedjeljak, 14. ožujka, usred središnjeg večernjeg dnevnika TV postaje Prvi kanal "Vremja" (Vrijeme), redaktorica i urednica u informativnom programu Marina Ovsjanjikova, dok je voditeljica najavljivala prilog o ruskom odgovoru na zapadne gospodarske sankcije, uletjela je s plakatom na kojemu je pisalo na ruskom i engleskom - "No war. Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu. Russians against war (Rusi su protiv rata)".

Osim toga, Ovsjanjikova je nekoliko puta uspjela ponoviti "Zaustavite rat! Ratu - ne!", nakon čega je počeo prilog i prosvjednica je isključena iz programa. Nakon tog hrabrog istupa po nju su došli policajci koji su je odveli u obližnju policijsku postaju, gdje su je optužili prema novom zakonu 20.3.3 kojim se kažnjava "diskreditacija ruske vojske" zbog čega se u Rusiji može dobiti maksimalna kazna od 15 godina zatvora ili višegodišnji prisilni rad. Ipak, Ovsjanjikova je u konačnici kažnjena s 30.000 rubalja globe, što iznosi oko 250 eura.

image

Marina Ovsjanikova, ruska novinarka

Screenshot Twitter

Iako su po nju u postaju odmah došla tri poznata ruska odvjetnika - Danil Berman, Dmitrij Zahvatov i Anastasija Kostanova, nisu mogli doći do nje, jer im je rečeno da u postaji više nije, a na telefonske pozive se nije javljala.

Međutim, u utorak popodne jedan njezin odvjetnik je objavio da je novinarka pronađena - na sudu!

Zanimljivo je da se oko njezine akcije javio i Kremlj, a Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov nazvao je to "huliganskim postupkom" te da se uredništvo televizije "mora suočiti i razabrati s onime što se dogodilo" te da to nije "tema kojom se Kremlj bavi".

Inače, prije svog prosvjednog istupa Marina Ovsjanjikova snimila je videoporuku u kojoj je kazala kako je ona iz miješanog braka, otac joj je Ukrajinac, a majka Ruskinja (inače, rođena je u Odesi). Rekla je kako je ono što se sad događa u Ukrajini zločin te da je Rusija agresor.

- Odgovornost za agresiju leži na jednom čovjeku. Taj čovjek je Vladimir Putin - izjavila je Ovsjanjikova.

image
Handout

Snimka njezina istupa na YouTubeu već je, u prvih nekoliko sati, imala više od pola milijuna pregleda, a nekoliko tisuća ljudi na njezinu Facebook profilu pozdravilo je njezinu gestu. Voditeljica dnevnika Ekatarina Andreeva kratko je prokomentirala incident objavom da je "mirna poput stijene" i da je to zato što se bavi jogom te da ta "mirnoća izlazi iz njezina srca".

Jedan od najpoznatijih prorežimskih ruskih novinarskih propagandista Vladimir Solovjov, koji je nedavno u svojoj emisiji vrijeđao i vikao na gosta koji se usudio dovesti u pitanje opravdanost ruskog napada na Ukrajinu, čestitao je Andrejevoj na njezinu ponašanju. No ništa nije rekao o postupku Marine Ovsjanjikove iza koje su stale mnoge poznate ruske javne ličnosti poput politologa Abbasa Galjamova, novinara Danila Galperoviča i urednika zabranjenog neovisnog TV kanala Dožda Timofeja Dzjadka, građanske oporbene političarke Ljubov Sobolj i Kire Jarmiš, glasnogovornice utamničenog oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

image

Vladimir Solovjov

Youtube Screenshot

Njezin postupak usporedili su s istupom Natalije Gorbanjevske koja je na Crvenom trgu prosvjedovala nakon intervencije 1968. u Čehoslovačku. Na politički performans Marine Ovsjanjikove reagirao je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji joj je čestitao na iznimnoj hrabrosti te je zahvalio svim Rusima koji ne žele šutjeti.

- Oni koji se ne boje prosvjedovati spašavaju obraz Rusije i pokazuju da nije izolirana od svijeta - izjavio je ukrajinski predsjednik Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:07