NAPREDAK U MOSKVI

Putin nakon važnog sastanka s njemačkim kancelarom poručio: ‘Spremni smo razgovarati‘

Rusko ministarstvo obrane kaže da se neke trupe smještene na granici s Ukrajinom vraćaju u svoje baze nakon završetka vježbi

Povlačenje ruskih tenkova

 Afp/rusko Ministarstvo Obrane

Ruski predsjednik Vladimir Putin nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Moskvi poručio je da je spreman na razgovore sa SAD-om i NATO paktom oko stacioniranja projektila i općenito transparentnije komunikacije o vojnim manevrima i vježbama.

Putin je ponovio da su SAD i NATO odbili zahtjeve Moskve da Ukrajina i druge bivše sovjetske države ostanu izvan NATO-a, da se zaustavi stacioniranje oružja i trupa pokraj granice s Rusijom i povuče snage NATO-a iz Istočne Europe.

No, rekao je da su se on i Scholz dogovorili da rasprave o nizu drugih sigurnosnih prijedloga Rusije.

Putin je tako objasnio da je Rusija spremna razgovarati o limitima na postavljanje projektila srednjeg dometa u Europi, transparentnosti kada su u pitanju vojne vježbe, ali je i naglasio da Zapad mora obratiti pažnju na ključne zahtjeve Moskve.

Ispod možete čitati tijek ključnih dnevnih događaja kada je u pitanju Ukrajinska kriza.

------------------------------------

>>>NOVO<<< 13:14 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako ruska objava povlačenja trupa jača optimizam, ali saveznici tek žele vidjeti hoće li doista doći do deeskalacije.

- Dosad na terenu nismo vidjeli značajnu deeskalaciju, nijedan znak smanjenog ruskog vojnog prisustva na granicama s Ukrajinom, rekao je glavni tajnik NATO-a.

- Ruska vojna prisutnost na tom području govori kako je sve spremno za napad na Ukrajinu, ali Rusija još ima vremena povući se s ruba: Prestanite se pripremati za rat i počnite se pripremati za mirno rješenje krize, poručio je Stoltenberg Moskvi.


13:05 Donji dom ruskog parlamenta (Duma) izglasao je u utorak nacrt rezolucije kojom poziva predsjednika Vladimira Putinu da prizna neovisnost dviju odcijepljenih regija na istoku Ukrajine, poprišta proruske pobune od 2014. godine.

Priznavanje dviju regija, Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) moglo bi razoriti postojeći mirovni proces iz Minska za istočnu Ukrajinu kojemu je Rusija rekla da je predana, a koji predviđaju povratak tih teritorija pod kontrolu Kijeva.

"Odmah će biti uručen poziv predsjedniku Rusije da je potrebno priznati Donjecku narodne republike i Lugansku narodnu republiku", napisao je na Telegramu predsjednik Dume Vjačeslav Volodin.

Tekst je prihvaćen na "plenarnoj sjednici" Dume kako bi dva teritorija postala "autonomne, suverene i neovisne države", prenosi agencija AFP.

Zastupnici Dume drže da će priznanje DNR i LNR stvoriti osnove za sigurnosna jamstva i zaštitu stanovnika tih republika od vanjskih prijetnji te za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti, naglasio je Volodin.

"U slučaju priznanja, Rusija bi se de facto povukla iz Minskih sporazuma sa svim posljedicama. Već smo upozorili na takav moguć razvoj", odmah je reagirao šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba.


12:43 Iz Moskve poručuju kako je povlačenje određenih snaga s ukrajinske granice bilo planirano dodajući kako će premještati trupe po svom teritoriju onako kako oni smatraju prikladnim.

- Uvijek smo govorili da će se nakon završetka vježbi trupe vratiti u svoje stalne baze. Ovdje nema ništa novoga. Ovo je uobičajen proces, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Nije propustio priliku optužiti SAD da potpiruje krizu neprestano upozoravajući na invaziju. Kaže kako se čak i Putin počeo šaliti na tu temu.

- Tražio nas je da saznamo je li negdje objavljeno točno vrijeme, točan sat u kojem će rat početi, rekao je Peskov.


11:56 Rusko ministarstvo obrane prije nekoliko minuta je objavilo video za koji tvrde da prikazuje tenkove kako se nakon vojnih vježbi vraćaju u svoje baze.


11:00 Ukrajina i Zapad uspjeli su spriječiti rusku "eskalaciju", rekao je u utorak šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba, nedugo nakon vijesti da su se ruske snage raspoređene u blizini ukrajinskog teritorija počele povlačiti.

"Zajedno s našim partnerima, uspjeli smo spriječiti bilo kakvu novu rusku eskalaciju", rekao je ministar.

No on ipak smatra da je još prerano za konstataciju da su zaista smanjene napetosti u toj krizi koja potresa Europu od kraja 2021. godine.

"Situacija je i dalje napeta, ali pod kontrolom", rekao je Kuleba, dan nakon što je Kijev posjetio njemački kancelar Olaf Scholz kojeg se u utorak očekuje u Moskvi.

"Rusija cijelo vrijeme daje razne vrste izjava, pa zato imamo pravilo: povjerovat ćemo u deeskalaciju kada budemo vidjeli povlačenje" postrojbi, rekao je.

Nakon višetjednih napetosti, Rusija je u utorak objavila da je počela povlačiti u vojarne dio vojnika raspoređenih u blizini ukrajinske granice.


10:48 Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss poručila je jutros kako Rusi moraju povući sve svoje vojne snage s granice kako bi svijet bio uvjeren da Mosvka nema invaziju u planu. Što se današnjeg povlačenja tiče, Truss kaže da treba više detalja kako bi ga komentirala.


10:39 Britanska vlada prije službenih komentara želi vidjeti razmjere ruskog povlačenja, prenosi BBC. Očekuje se da će premijer Boris Johnson tijekom dana održati hitan sastanak na kojem će se raspravljati o odgovoru Ujedinjenog Kraljevstva na ukrajinsku krizu.


Dio ruskih vojnika povlači se s granice s Ukrajinom, poručila je Moskva. Rusko ministarstvo obrane kaže kako se neke trupe smještene na granici s Ukrajinom vraćaju u svoje baze nakon završetka vojnih vježbi, prenosi BBC novinsku agenciju Interfax.

- Postrojbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga koje su završile svoje misije već su počele s ukrcavanjem na željeznički i automobilski transport i danas će se početi premještati u svoje garnizone. Odvojene postrojbe će marširati pješice u sklopu vojnih konvoja, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov dodajući kako su određene borbene vježbe odrađene kako je i planirano.

No, velike vojne vježbe diljem zemlje se nastavljaju, dodaje Interfax.

- Oružane snage Rusije nastavljaju niz velikih vježbi za operativnu obuku vojnika. Sudjeluju praktički svi vojni okruzi, flote i zračno-desantne postrojbe, izjavio je Konašenkov.

Ministarstvo obrane objavilo je i video tenkova koji se, po njihovim tvrdnjama, vraćaju u svoje baze.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je na Telegramu napisala sljedeće:

"Današnji dan ući će u povijest kao dan kad je propala zapadna ratna propaganda. Osramoćeni su i uništeni bez ijednog ispaljenog metka".

Ruska objava izazvala je i munjevitu reakciju tržišta. U rekordnom roku je ojačala ruska rublja u odnosu na dolar i euro.

- Izostanak vojne akcije i indikacije da postoji spremnost za razgovor čini se dovoljnim za smirivanje napetosti na tržištu, rekao je Michael Leister, voditelj strategije kamatnih stopa u Commerzbanku.

Istovremeno, diplomatski napori da se za ukrajinsku krizu nađe mirno rješenje ne jenjavaju.

Tako će se njemački kancelar Olaf Scholz u utorak prvi put sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u misiji s visokim ulogom u svrhu sprečavanja rata, a najveći ruski trgovinski partner u Europi upozorit će na dalekosežne sankcije ako napadne Ukrajinu.

Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Posjet dolazi u vrijeme kada su njemačko-ruski odnosi na najnižoj razini. Ukrajinska kriza vjerojatno će zasjeniti nekoliko neriješenih bilateralnih sukoba između Berlina i Moskve.

Scholz je tijekom svog posjeta Kijevu u ponedjeljak rekao da želi lobirati kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini. Opisao je gomilanje desetaka tisuća ruskih vojnika duž ukrajinske granice kao "neshvatljivo".

Također je upozorio Rusiju da ne pokreće napad na Ukrajinu i naglasio da su EU i SAD spremne odgovoriti oštrim gospodarskim sankcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:32