BRZO ODRASTANJE

Rami je s 11 godina otišao iz Sirije i novi život pronašao u Zagrebu: ‘Ne želim više nikud ići...‘

Brojna prava i obaveze dolaze s punoljetnošću, no dolazi li i odraslost?

Mladi Rami iz Sirije

 Barbara Radelja

Imati 18 godina diljem svijeta znači različito. U mnogim zemljama, kao i u Hrvatskoj, to je doba punoljetnosti, negdje se stječe ranije, negdje još kasnije. U Hrvatskoj s 18 godina osoba može glasati na izborima, može voziti, može se vjenčati ako želi, može u kinu gledati bilo koji sadržaj, može i živjeti samostalno bez dopuštenja roditelja. Može raditi puno radno vrijeme. Ako roditelji nisu sposobni za rad i nemaju dovoljno sredstava za život, punoljetno dijete dužno ih je uzdržavati.

Brojna prava i obaveze dolaze s punoljetnošću, no dolazi li i odraslost? Osim tog zakonskog okvira, mnogim osamnaestogodišnjacima se zapravo ništa bitno ne mijenja, još dugo ne postaju zreli i samostalni. Osamnaesta godina je više simbolična točka u kojoj se spajaju kraj djetinjstva i dugi početak ostatka života. Odraslost ili sazrijevanje često određuju okolnosti, ali i vlastiti osjećaj.

U videu pogledajte što je Ramiju, koji je s obitelji izbjegao iz rata u Siriji i živi u Zagrebu, donijelo njegovih 18 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:17