EKOCID KRAJ ĐAKOVA

Raspršili otpad po vodozaštitnom području, a nisu ni zatražili analizu od laboratorija

Oranica po kojoj je tvrtka Osatina iz Viškovaca kraj Đakova raspršila otpad smještena je na vodozaštitnom području

Bageri saniraju mjesto gdje je poljoprivredna tvrtka Osatina bacila plastični otpad
 Vlado Kos/Cropix

Nakon što je Državni inspektorat potvrdio Jutarnjem listu da je pokrenuo postupak protiv tvrtke Osatina iz Viškovaca pokraj Đakova zbog sumnje da su počinili ekocid raspršivanjem otpada iz plastenika po oranici uz autocestu Slavonika na području općine Satnica Đakovačka, istražili smo je li ta tvrtka uzorke otpada prije odlaganja na poljoprivrednim parcelama dala na laboratorijsku analizu, što je bila dužna učiniti.

Naime, prema važećim hrvatskim propisima prije nego što se otpad koji se koristi kao pojačivač tla rasprši po poljoprivrednoj površini, uzorak toga otpada obavezno mora proći analizu u ovlaštenom laboratoriju kako bi se prekontroliralo sadrži li otpad sastojke opasne po ljudsko zdravlje i okoliš.

Portal Telegram je prvi objavio i fotografijama dokumentirao da je Osatina grupa, koja je inače treći po veličini poljoprivredni proizvođač u Hrvatskoj, veću količinu kamene vune i plastičnih materijala korištenih za uzgoj biljaka u plastenicima u siječnju iskrcala na poljoprivrednu površinu.

Hrpa od 200 metara

Isprva su otpad ostavili na hrpi dugačkoj oko 200 metara, širokoj dva metra i visokoj oko metar i pol uz zemljani put nedaleko od Slavonike, da bi nakon što je novinar Telegrama uputio pitanja nadležnim inspekcijama tu hrpu samljeli i raspršili po susjednoj oranici. To područje se, da stvar bude gora, nalazi na vodozaštitnom području.

Otkrili smo da Osatina grupa od ovlaštenih laboratorija prije odlaganja na njive nije zatražila analizu toga otpada. Prvo smo kontaktirali Zavod za ishranu bilja u Zagrebu u čijem sastavu se nalazi ovlašteni laboratorij za tu vrstu ispitivanja. Predstojnik Zavoda i redovni profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta Lepomir Čoga nam je rekao da posljednjih nekoliko mjeseci Osatina grupa nije od njihova laboratorija zatražila bilo kakvu analizu uzorka otpada.

Toksični sastojci

"Ne znam na koji način su u Osatina grupi pripremili kamenu vunu i što su s njom radili. Sa samom kamenom vunom kao hidrofilnim anorganskim materijalom koji se koristi u plasteničkom uzgoju biljaka jer čuva vodu u kojoj se otapaju soli i hranjivi elementi nužni za rast i razvoj biljaka ne može se napraviti šteta u okolišu ako je pripremljena na propisan način.

Ako se, međutim, radi o mješavini kamene vune s primjesom plastike i ako su tu smjesu odložili na poljoprivredno zemljište, a nisu prethodno zatražili analizu iz koje bi se vidjelo ima li ta smjesa toksičnih sastojaka, onda to sigurno može predstavljati problem. U našem laboratoriju Osatina grupa to sigurno nije radila. Možda je analizu zatražila od nekog drugog", rekao je Čoga.

Na pitanje kod koga je tu vrstu analize Osatina grupa još mogla napraviti, Čoga nam kaže da su još dva ovlaštena laboratorija - onaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te privatne tvrtke Euroinspekt Croatiakontrola.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i tvrtki Euroinspekt Croatiakontrola potvrdili su nam da im Osatina grupa nije poslala nikakav uzorak na analizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:46