POTRESNI PRIZORI

Roditelji preminulih shrvani od bola, sumještani u nevjerici: ‘Znali su se od malih nogu‘

Na slavlju u vikendici u Tribustovu je bio još jedan mladić, ali je otišao nakon ponoći. To mu je spasilo život...
Tragedija kod Posušja
 Jakov Prkic

Rakitno i njegovi stanovnici zavijeni su u crno. Od osmero smrtno stradalih u novogodišnjem slavlju, čak ih je šestero iz tog malog mjesta što se smjestilo uz cestu što vodi od Posušja prema Blidinju, tamošnjem skijalištu i parku prirode, piše Slobodna Dalmacija.

- Tragedija neviđena! Možete samo zamisliti što to znači za ovo mjesto od 1500 stanovnika. Svi su bili ista generacija, znali se i družili od malih nogu, a i sve su im obitelji međusobno rodbinski povezane ili su prvi susjedi. Bože sačuvaj! - kazao nam jedan od stanovnika Rakitnog.

Svi se pitaju kako je moguće da se dogodila jedna ovakva tragedija i što je zapravo uzrok.

image
Tragedija kod Posušja
Jakov Prkic/Cropix

- Svi pričaju o agregatu. Jedni kažu da je bio na naftu, drugi da je plinski. Nesretna mladost je očito zanemarila opasnost od njega i ostavila ga da radi u toj kući. Greška je bila kobna - komentirao je naš sugovornik.

Prema onome sto nam je ispričao, na slavlju je bila i deveta osoba, muška osoba sličnih godina kao i poginuli. On je nakon ponoći odlučio otići jer ga je iduće jutro čekala smjena u jednom od ugostiteljskih objekata na obližnjem Blidinju. Tamo je tijekom sezone imao angažman zajedno s prijateljem koji je, pak, kobne večeri odlučio ostati u vikendici u Tribustovu i ujutro krenuti na posao. Nije ga dočekao.

image
Blokada policije pored kuće u kojoj se skupila rodbina stradalih
Jakov Prkic/Cropix

Jedini preživjeli s novogodišnjeg slavlja za tragediju je doznao iduće jutro. U stanju šoka ga je obitelj s Blidinja odvezla u Rakitno.

Na mjestu gdje se dogodila tragedija stigla je i rodbina te roditelji nastradalih tinejdžera. Kako piše BHRT, jedva stoje na nogama shrvani od bola i tuge, dok mještani Posušja s nevjericom gledaju u pravcu vikendica gdje su mladi pronađeni nakon proslave Nove godine.

Objavljena su i imena mladih koji su izgubili živote:

Ivan Miličević, rođen 29. 8. 2001. u Posušju, s prebivalištem u Poklečanima, Posušje, Stipe Romić, rođen 27. 9.2001. u Posušju s prebivalištem u Poklečanima, Posušje, Mirela Rezo rođena 8. 9. 2001. u Švicarskoj s prebivalištem u Posušju, Žana Pavković, rođena 15. 9. 2001. u Splitu s prebivalištem u mjestu Vrpolje, Posušje, Mia Soldo, rođena 4. 8.2001. u Splitu s prebivalištem u Sutini, Posušje, Stipe Pavković, rođen 22. 9.2001. u Mostaru s prebivalištem u Vrpolju, Posušje, Marija Pavković, rođena 16. 4. 2001. u Splitu s prebivalištem u Vrpolju, Posušje, Stjepan Jukić, rođen 9. 8.2001. u Mostaru s prebivalištem u mjestu Batin, Posušje.

Ante Begić, načelnik Općine Posušje, dao je kratku izjavu povodom tragedije u Posušju.

- Ovo je nezapamćena tragedija koja je pogodila cijeli naš kraj. Nemam riječi... Od jutros ne možemo doći k sebi, ovo je prestrašno. Još traje uviđaj. Postoji nekoliko neslužbenih verzija događaja, posebice vezano uz godišta preminulih, ali ne bih ništa komentirao. Neka policija kaže svoje. U našim mislima smo s obiteljima stradalih, za sve što im treba Općina će biti pri ruci. Osobno znam neke od tih obitelji, ne znam što da više kažem, ovo je stvarno prestrašno - kaže nam Begić.

image
Blokada policije pored kuće u kojoj se skupila rodbina stradalih
Jakov Prkic/Cropix

Najavio je da će Općina i Županija Zapadnohercegovačka proglasiti tri dana žalosti - petak, subotu i nedjelju, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 05:57