NOVA USLUGA U OSIJEKU

S radom počinje drugi krematorij u zemlji: ‘Riječ je o vrlo značajnom projektu za istočnu Hrvatsku‘

‘U utorak ćemo imati prve četiri kremacije, ali imamo ih dogovorene i za sljedeće dane. Riječ je vrlo značajnom projektu‘
Osječki krematorij
 
 Vlado Kos/Cropix

Osijek je, nakon Zagreba, postao drugi grad u Hrvatskoj u kojem je moguće dobiti uslugu kremacije pokojnika. Rezultat je to projekta Grada Osijeka i gradske komunalne tvrtke Ukop, a nakon tri i pol mjeseca radova na uređenju prostorije krematorija te instaliranje peći i obuke četvorice djelatnika prve kremacije na Centralnom groblju u Osijeku obavit će se u utorak.

image
Osječki krematorij
Vlado Kos/Cropix

- U utorak ćemo imati prve četiri kremacije, ali imamo ih dogovorene i za sljedeće dane. Riječ je o vrlo značajnom projektu kako za našu tvrtku tako i za sve građane ne samo Osijeka, nego cijele istočne Hrvatske, jer sada i ovdje mogu dobiti uslugu koja se u Hrvatskoj mogla dobiti samo u Zagrebu. Tako je i s našeg područja na kremiranje u Zagreb godišnje odlazilo oko 100 pokojnika. Sada to više nije potrebno, a važno je istaknuti i kako će otvaranjem našeg krematorija cijena ove usluge biti gotovo dvostruko jeftinija nego što je bila kada se kremiranje obavljalo u Zagrebu, budući da sada više nema troška prijevoza – rekao je Hrvoje Ostrički, direktor Ukopa, dodavši kako će cijena kremiranja sa svim uslugama biti 3.435 kuna, a do sada je s prijevozom u Zagreb to bilo 6.300 kuna.

image
Osječki krematorij
Vlado Kos/Cropix

- Za 3.453 kune dobiju se sve potrebne usluge, ali ako netko želi i nešto više i dodatno nudimo i to uz nadoplatu. Inače, cijena tradicionalnog pogreba je u prosjeku oko 7.500 kuna, a mislim da će se u budućnosti sve više građana odlučivati na kremiranje u odnosu na tradicionalni pogreb – kazao je Ostrički.

image
Osječki krematorij
Vlado Kos/Cropix

Projekt je vrijedan 3,5 milijuna kuna, a financirao ga je Grad Osijek, pri čemu je dogradonačelnik Boris Piližota naglasio da je riječ o ideji staroj 15-ak godina.

- Nakon brojnih upit naših sugrađana odlučili smo realizirati ovaj projekt, kojim smo dobili jedan novi standard ne samo Osijeka, nego i cijele Slavonije i Baranje. Radili smo ga na postojećoj infrastrukturi, a paralelno smo obnovili i prostoriju mrtvačnice koja sada nudi i digitalne usluge – rekao je Piližota.

image
Osječki krematorij
Vlado Kos/Cropix

Kad je riječ o digitalnim uslugama, pruža se mogućnost da se na displayu prikazuju fotografije pokojnika i video zapisi. Što se tiče kolumbarija, na Centralnom groblju imaju 184 mjesta za urne, a u svaku kazetu stane 6-8 urni.

Ukop od prošle godine zainteresiranim građanima, koji se odluče za kremaciju svojih pokojnih, nudi i besplatnu uslugu posipanja pepela u posebno uređeni ružičnjak na Centralnom groblju, a do sada su imali dva takva slučaja. Usluge krematorija moći će koristiti i bolnički sustav za spaljivanje anatomskog patološkog otpad što će i njima smanjiti troškove za tu zakonsku obvezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:26