BORAVI U ZAGREBU

Saudijski princ najavio jaču suradnju s Hrvatskom: ‘Prijatelji smo, bez otvorenih pitanja‘

U turizmu je Hrvatska vrlo iskusna s obzirom na njezinu prekrasnu obalu, rekao je Faisal bin Farhan Al Saud

princ Faisal bin Farhan Al Saud i Gordan Grlić Radman

 Srdjan Vrancic/CROPIX

Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan Al Saud, rekao je u srijedu u Zagrebu da njegova zemlja treba jačati gospodarsku suradnju s Hrvatskom i biti ovdje poslovno aktivnija.

Princ Faisal bin Farhan Al Saud prvi je ministar vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije u posjetu Hrvatskoj. U Zagrebu se danas sastao s kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Saudijski ministar Faisal bin Farhan Al Saud rekao je da je sa šefom hrvatske diplomacije razgovarao o tome "kako bi saudijske tvrtke mogle biti aktivnije u Hrvatskoj".

image

princ Faisal bin Farhan Al Saud

Srdjan Vrancic/CROPIX

Zagreb i Rijad uskoro bi trebali potpisati Opći sporazum o suradnji, koji će "koristiti našim zemljama", rekao je Radman koji će ove godine ići u uzvratni posjet saudijskom kolegi. Tom prilikom će se organizirati gospodarski forum u Saudijskoj Arabiji.

"Hrvatska pridaje veliku važnost prvom posjetu kao važnom koraku prema intenziviranju naših odnosa", rekao je Grlić Radman na Zrinjevcu.

Hrvatska i Saudijska Arabija su "prijateljske zemlje, bez otvorenih pitanja" i s "potencijalom unaprjeđenja gospodarskih odnosa", istaknuo je.

Saudijski ministar rekao je da u viziji S. Arabije 2030. diverzifikacija gospodarstva, pri čemu će se staviti naglasak na druga područja poput turizma.

"U turizmu je Hrvatska vrlo iskusna s obzirom na njezinu prekrasnu obalu", rekao je Faisal bin Farhan Al Saud i dodao da bi Hrvatska svojim "iskustvom i stručnjacima" mogla i na tom polju surađivati sa S. Arabijom.

Ministri su razgovarali prvenstveno o gospodarskoj suradnji, ali i o situaciji na Bliskom istoku te jugoistoku Europe. Grlić Radman je zahvalio saudijskom kolegi jer su poslali 11,5 tona zaštitnih maski Hrvatskoj u pandemiji.

image

princ Faisal bin Farhan Al Saud i Gordan Grlić Radman

Srdjan Vrancic/CROPIX

Grlić Radman je istaknuo također da se Hrvatska "oduvijek odnosila prema islamu s najvećim poštovanjem i uvažavanjem" i dodao da su "hrvatski put uspješnog religijskog suživota" prepoznale i druge zemlje.

Saudijski ministar vanjskih poslova susret će se i s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Dvije zemlje očito jačaju diplomatske odnose jer je u studenome u Zagrebu bio saudijski ministar za vjerska pitanja Abdullatif bin Abdulaziz Al-Šeik, što je bio prvi službeni posjet nekog saudijskog ministra Hrvatskoj.

Grlić Radman: 'Rat nikome nije u interesu'

Svima je u interesu mir, a Europska unija, Sjedinjene Države i NATO "ulažu velike diplomatske napore" da se spriječi moguća invazija Rusije na Ukrajinu, rekao je u srijedu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

"Svima je u interesu mir, očuvanje ovog svjetskog poretka. Nikome nije u interesu rat, bilo kakav oblik sukoba, jer u ratu nema pobjednika, svi su gubitnici", rekao je Grlić Radman novinarima nakon susreta sa saudijskim kolegom, princom Faisalom bin Farhan Al Saudom.

Pritom je ponovio da zemlje Europske unije, SAD i NATO "ulažu velike diplomatske napore" kako bi se spriječio potencijalan sukob.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da se nastavilo povlačenje snaga u blizini Ukrajine nakon završetka vojnih vježbi, no Kijev i zapadne prijestolnice sumnjaju u tu tvrdnju.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prije sastanka ministara obrane u Bruxellesu da "zasad" ne vidi nikakve znakove deeskalacije.

Odgovorio mu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazavši da "NATO ne vidi dobro".

Istovremeno, Ukrajinci su izvjesili državne zastave i intonirali himnu kako bi pokazali jedinstvo u jeku straha od ruske invazije. (Hina)

Jandroković primio saudijskog princa

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministar vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije, princ Faisal bin Farhan Al Saud, razgovarali su u srijedu o jačanju suradnje Zagreba i Rijada, priopćio je Ured predsjednika Hrvatskog sabora.

Princ Faisal bin Farhan Al Saud prvi je ministar vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije u posjetu Hrvatskoj.

Bilateralni odnosi Hrvatske i S. Arabije ocijenjeni su dobrim i prijateljskim, s obostranom željom za daljnjim unapređenjem u područjima od zajedničkog interesa, a dodatan prostor za većom suradnjom postoji i u intenziviranju međuparlamentarnih odnosa, navodi se u priopćenju.

Jandroković i Faisal bin Farhan Al Saud pozdravili su uzlazni smjer trgovinske razmjene prošle godine i spomenut je niz hrvatskih tvrtki koje uspješno posluju na saudijskom tržištu u prehrambenoj, informatičkoj i vojnoj industriji. Saudijska strana iskazala je interes za hrvatskim iskustvima i znanjima iz područja turizma.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i saudijski ministar vanjskih poslova naglasili su važnost međureligijskog dijaloga temeljenog na prihvaćanju različitosti i toleranciji.

Jandroković je istaknuo vrlo visoke standarde poštivanja i ostvarivanja manjinskih i vjerskih prava te dugu povijest islama u Hrvatskoj. Spomenuo je 100. obljetnicu odluke Hrvatskog sabora da pravno i institucionalno prizna islam kao ravnopravnu religiju u Hrvatskoj, obilježenu 2016. godine, dodaje se u priopćenju.

Saudijski princ prvo se susreo s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, a primit će ga i premijer Andrej Plenković. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:30