BEZ POVIŠENIH TONOVA

SDP-ovci izabrali novu šeficu Glavnog odbora, Bernardić održao govor pa otišao sa sjednice

Predsjednik stranke Peđa Grbin je poručio da Hrvatska bez jakog SDP-a nikada nije mogla ići naprijed i da će tako biti i u budućnosti
Davor Bernardić i Peđa Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

Danas je održana prva sjednica novog Glavnog odbora SDP-a na kojoj je za predsjednicu jednoglasno izabrana Marija Lugarić, a za potpredsjednike umaški gradonačelnik Vili Bassanese i trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

Predsjednik stranke Peđa Grbin je poručio da Hrvatska bez jakog SDP-a nikada nije mogla ići naprijed i da će tako biti i u budućnosti.

"Na izborima koje smo netom proveli, SDP je pokazao da smo tu, da nas još ima i da možemo u našoj kampanji stvoriti ideje, prijedloge, sugestije i vizije koji će naprijed gurati ne samo našu stranku nego ono što je puno važnije - našu državu", istaknuo je Grbin u uvodnom govoru.

Izborom glavnog tajnika, predsjednice Glavnog odbora, poslovnog direktora i drugih zaokružit ćemo strukturu koja će voditi našu stranku u sljedeće četiri godine. Puno važnije od toga je da ćemo se završetkom našeg izbornog procesa početi konkretno, jako, žestoko baviti onime što očekuju naše članice i članovi, simpatizeri i birači SDP-a, kazao je.

'Jak SDP važniji nego ikad prije'

Bez jakog SDP-a, poručio je prvi čovjek te stranke, Hrvatska nikada nije mogla ići naprijed i tako će biti i u budućnosti.

"A jaki SDP je onaj koji govori o onome što su otvorena i ključna pitanja u našem društvu. Situacija danas je takva da je govor mržnje u porastu, ekonomska nejednakost raste, pred nama je val ovršnih postupaka koji će ponovno blokirati stotine tisuće naših sugrađanki i sugrađana. Zemlja se nalazi u ekonomskoj krizi, a Vlada je povjerila Stožeru da umjesto nje, jer se valjda boji za većinu u Hrvatskom saboru, donosi odluke o tome kako će se građankama i građanima oduzeti njihove slobode i prava. Upravo u takvom trenutku jak SDP koji govori o konkretnim stvarima i konkretnim problemima našeg društva važniji je nego ikad prije”, istaknuo je predsjednika SDP-a.

image
Peđa Grbin
Goran Mehkek/Cropix

Od danas, poručio je, "svi skupa gradimo SDP kao stranku koja će se boriti za ekonomsku jednakost, pravedno društvo, za uništavanje korupcije koja razdire tkivo naše domovine, stranka koja će se boriti za solidarnost, ekonomsku i svaku drugu, prije svega, stranka koja će se boriti za slobodu - slobodu od govora mržnje, slobodu da budeš drugačiji i da te zbog toga nitko ne napadne".

Naglasio je da od danas taj jaki SDP čine svi zajedno, "sve naše zastupnice i zastupnici, članice i članovi Glavnog odbora, Predsjedništva i svih drugih naših tijela, sve naše članice i članovi koji su svjesni da ovo naše društvo može ići naprijed i biti bolje".

"Što se mene tiče, podjele su gotove i bile su gotove još prošlu subotu. Današnja sjednica Glavnog odbora je pokazala da je to apsolutno većinsko mišljenje svih članica i članova SDP-a. A sada je pred nama puno posla. Vlada je napokon, nakon naših pritisaka odlučila pokrenuti javno savjetovanje o Nacionalnoj razvojnoj strategiji. Nakon naših pritisaka Vlada je u javnu raspravu pustila uvod nacrt uvodne rasprave za Ovršni zakon. Imamo istražna povjerenstva i interpelacije, dakle, od sada fokus SDP-a je isključivo i jedino na politici, na sadržaju i onoga zbog čega su nas građanke i građani birali u Sabor”, naglasio je Grbin nakon sjednice koja je trajala nešto manje od sat vremena.

"Najavljivao sam da će na sjednici Glavnog odbora biti dobro i, kao što sam najavljivao, tako je i bilo".

Ostaje još rasprava oko nekih rješenja u Klubu zastupnika i o tome najprije razgovor s kolegicama i kolegama u Klubu, a onda ćemo o tome obavijestiti javnost, rekao je Grbin.

Komadina: Sve će biti u redu

Na Odboru nije bilo povišenih tonova, što je svakako dobra vijest za stranku kojoj, prema mišljenju donedavnog vršitelj dužnosti predsjednika SDP-a, Zlatka Komadine, nedostaje komunikacije.

'Nedostaje komunikacije, kad se uspostavi dijalog bit će sve u redu. Nije mi žao što za predsjednika nije izabran moj kandidat. Moja poruka kolegama je: 'Ne čini drugom ono što ne želiš da čine tebi. Onda će biti dobro', kazao je Komadina za N1 prije sjednice Odbora.

image
Sabina Glasovac i Biljana Borzan
Goran Mehkek/Cropix

Komentirao je i potez novog predsjednika, Peđe Grbina, koji prije donošenja odluke i promjena u Saboru, istu nije iskomunicirao s kolegama.

'Kad predlažeš neku odluku, onda organiziraš da ta odluka prođe. Inače je ne predlažeš. SDP je takav da je malo nestašan u početku, a poslije se stabilizira. Rejting je 18 posto već duže vrijeme, a na izborima smo došli do 25 posto', kazao je Komadina.

image
Peđa Grbin
Goran Mehkek/Cropix

Novi potpredsjednik stranke, Siniša Hajdaš Dončić, prije sjednice Odbora je rekao:

Bernardić otišao sa sjednice

'Sve je okej, kao i prošli put. Predsjedništvo je Glavnom odboru predložilo kandiate za glavnog tajnika, statutarnu komisiju, za poslovni odbor. Nije bilo nikakvih disonantnih tonova, sve je prihvaćeno i sada ćemo vidjeti što će biti na Glavnom odboru, ali ja očekujem da će Glavni odbor proći jako brzo jer ne vidim razloga za apsolutno nikakvu distrakciju.'

image
Konstituirajuća sjednica glavnog odbora SDPa Hrvatske
Goran Mehkek/Cropix

Kako javlja reporterka N1 Katarina Brečić, bivši predsjednik Davor Bernardić održao je govor pa napustio sjednicu Glavnog odbora.

Dodaje i kako je Vedran Babić podmirio članarinu i izabran je za glavnog tajnika. Podržan je velikom većinom, uz jedan glas protiv i jedan suzdržan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:56