ISTRAGA U TIJEKU

Šef splitske policije objavio detalje o dojavi o bombi u avionu u Splitu: ‘Bila je na hrvatskom jeziku‘

Pregled je trajao 3 i pol sata. Angažirali smo sve raspoložive resurse, kazao je načelnik PU splitsko-dalmatinske

 
 Nikola Vilic/Cropix

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić dao je izjavu za medije o dojavi o bombi u avionu koji je iz Praga stigao u Split.

Marendić je kazao da je nakon dojave uspostavljena linija komuniciranja planirana za ovakve situacije te su angažirali vatrogasce, hitnu i policiju.

- Pripremili smo sve za sigurno slijetanje zrakoplova. To je bio uvod u pregled putnika. Pregled je trajao 3 i pol sata. Angažirali smo sve raspoložive resurse - kazao je Marendić.

Novinari su ga upitali i kome je stigla dojava.

- To je dio kriminalističkog istraživanja. Prijetnja je bila na hrvatskom jeziku, a mi smo je dobili od zračne luke Split - kazao je.

Kako piše Slobodna Dalmacija, policija je ranije otkrila da je tri i pol sata trajao je detaljan protueksplozijski i rendgenski pregled zrakoplova, putnika i prtljage nakon čega je otklonjena sumnja u ugrozu.

Zrakoplov je sigurno izdvojen na za to predviđenu lokaciju na stajanci, svih 147 putnika i 5 članova posade su napustili zrakoplov i zbrinuti su te je odmah započelo postupanje nadležnih službi na terenu. Specijalizirani djelatnici Protueksplozijskog odjela PU splitsko-dalmatinske obavili su detaljan pregled zrakoplova i prtljage, uz korištenje tehničkih pomagala te službenih pasa za detekciju eksploziva, a splitska zračna luka cijelo to vrijeme bila je otvorena za promet putnika.

Nakon obavljenih protueksplozijskih pregleda zrakoplova te rendgenskog pregleda prtljage, nije potvrđena ranije zaprimljena dojava o ugrozi zrakoplova te je poslije 17 sati zrakoplov predan kapetanu.

Podsjetimo, u petak oko 13:35 sati zrakoplov češke kompanije na relaciji Prag-Split sletio je u Zračnu luku Split zbog dojave o mogućoj ugrozi. Odmah po zaprimljenoj dojavi u standardni operativni postupak uključene su sve snage koje se inače nalaze u zračnoj luci: policija, vatrogasci i HMP, te je pokrenuta procedura za siguran prihvat zrakoplova i putnika, ali i upućene dodatne policijske snage. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 07:36