BRIEFING

Seizmolog u studiju Hanza Medije: ‘Situacija se smiruje, ali s potresima treba naučiti živjeti‘

‘Ako treba potrošiti 20 godina da se Zagreb kvalitetnom gradnjom podigne na višu razinu, idemo ih potrošiti‘, poručuje Herak
Marijan Herak
 Jutarnji List

"Događa se normalna seizmička aktivnost koja prati svaki malo veći potres. To su naknadni potresi koji oslobađaju preostalu tektonsku napetost koja se nakupila u okolici glavnog rasjeda koji je uzrokovao potres 22. ožujka. Postoje matematički modeli koji pokazuju da će ta pojačana seizmička aktivnost trajati još barem godinu dana. To ne znači da ćemo se cijelu godinu tresti, nego će nakon godinu dana seizmička aktivnost pasti na razinu od prije potresa. Sjetite se koliko smo često prije u Zagrebu osjetili potres, možda jednom u dvije godine ili rjeđe. Učestalost potresa sada eksponencijalno pada. Postoji još uvijek vrlo mala vjerojatnost da će se dogoditi jaki potres, možda ne jak kao onaj. No, čini se da se stvari smiruju“, kazao nam je seizmolog s Geofizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a prof. dr. sc. Marijan Herak u emisiji Briefing.

„Imamo pune ruke posla. Da imamo više instrumenata sada bismo mogli još mnogo bolje istraživati rasjede ispod Medvednice, doslovno ih gledati kao što liječnik rendgenom gleda organe. To je za seizmologe veliki izazov“, govori Herak dodajući kako ćemo nakon analize podataka imati još preciznije karte potresne opasnosti ili seizmičkog hazarda kakve u Hrvatskoj postoje od 2012. i stalno ih treba obnavljati kako bi se njima služili planeri prostora i graditelji.

„Na seizmički aktivnim prostorima se nalaze i mnogi daleko veći gradovi od Zagreba poput Los Angelesa, San Francisaca ili Istanbula. S potresima treba naučiti živjeti. Seizmolozi su špijuni u neprijateljskim redovima jer mi građevinare obavještavamo s kakvim će ih oružjem neprijatelj napasti, što će se dogoditi s tlom ispod zgrade da bi mogli iskonstrurati zgradu koja će odolijeti potresu“, govori Herak dodajući kako Seizmološkoj službi na PMF-u jako nedostaje ljudi jer ne mogu primjerice naći sistem inženjera koji će pristati raditi za tako malu plaću kakvu nudi PMF.

Smatra da bi država trebala izdvajati više novca za seizmologiju.

Na njegovo iznenađenje zagrebački potres nije potaknuo mlade ljude da budu seizmolozi jer još nikada kao ove godine studij geofizike nije upisalo tako malo studenata, svega desetak ili trostruko manje od predviđene kvote.

„Od potresa se trebamo braniti kvalitetnom gradnjom. Ako treba potrošiti 20 godina da se Zagreb podigne na tu razinu, idemo ih potrošiti. Vjerojatnst da će se u tom razdoblju dogoditi potres je relativno mala. Kada živite u ovako lijepom gradu, na tako lijepom mjestu, morati preuzeti i neki rizik jer su najljepša mjesta na svijetu tektonski aktivna“, zaključuje Herak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:24