KAOS U PROMETU

Snijeg, kiša i vjetar paralizirali Hrvatsku, vozač Mazde proklizao na autocesti A6, zabio se u zaštitnu ogradu

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog pravca iz unutrašnjosti prema Dalmaciji te Rijeci ili Istri
Prizori s autoceste AG, Rijeka - Zagreb
 Srđan Vrančić/Robert Fajt/Cropix

Veći dio Hrvatske danas je pogodila ledena fronta koja je donijela obilnu kišu, dok je snijeg zabijelio središnje i sjeverne dijelove zemlje, a i Gorski kotar. Snijeg je pao i u Dalmatinskoj zagori i na nekim otocima, a snažna bura puše na širem području Dalmacije.

Zbog izrazito loših vremenskih uvjeta te brojnih zastoja na cestama, Hrvatski autoklub (HAK) savjetuje vozačima da odgode putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, a upozorava ih se i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na državnoj cesti DC1 kod Korenice. Obilazak je DC25 Bunić-Debelo Brdo-Pećani, javio je HAK u 17,30 sati.

image
Otežani promet na autocesti Rijeka - Zagreb
Srdjan Vrancic/Cropix

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, uključujući autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između Bosiljeva i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, državnu cestu DC1 Budačka Rijeka-Slunj-Knin te državnu cestu DC3 Zdihovo-Stubica-Delnice-Kikovica.

"Blokada" za kamione s prikolicama

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji te Rijeci ili Istri, i obrnuto.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje; Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8); državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački (olujni vjetar, vijavica i snijeg); državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

image
Otežani promet na autocesti Rijeka - Zagreb
Srdjan Vrancic/Cropix

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i DC25 Gospić-Karlobag, zbog vjetra i snijega. Na autocesti A6 promet je otežan, što se vidi i na fotografijama našeg fotoreportera koji je snimio i jednu prometnu nesreću. Riječ je o nezgodi vozača Mazde koji je proklizao na cesti i zabio se u zaštitnu ogradu.

image
Nesreća na autocesti Rijeka - Zagreb
Srdjan Vrancic/Cropix

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog (DC8), autocesti A7 Draga-Šmrika i LC58107 Križišće-Kraljevica, a na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja (I. i II. skupina vozila) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom

Zabrana je prometa za I. skupinu vozila na DC102-most Krk (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

image
Nesreća na autocesti Rijeka - Zagreb
Srdjan Vrancic/Cropix

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na više cesta u Lici, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji te Gorskom kotaru te Istri Labin-Koromačno, Labin-Rabac i Labin-Stari Grad.

Česti zastoji

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. U Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverno-zapadnoj Hrvatskoj pada snijeg, povremeno i kiša. Snijeg nošen jakim vjetrom povremeno pada i u Hrvatskom primorju. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

image
Snijeg na području Karlovca
Robert Fajt/Cropix

Česti su zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozače moli za strpljenje.

U prekidu su: trajektne linije: Prizna-Žigljen i Lopar-Valbiska; katamaranske linije: Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka, Split-Hvar-Korčula; brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Vrgada-Pakoštane-Biograd. 

Na izlazu iz zemlje po četiri sata čeka se na graničnom prijelazu Macelj u putničkom prometu, a na Bregani u teretnom prometu. U teretnom prometu višesatna su čekanja na Goričanu, dva sata čeka se na prijelazu Lupinja, a do pola sata u Murskom Središću na izlaz iz Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 11:14