HUMANITARNI UŽAS

Šokantna reportaža iz bolnice u kojoj su djecu zarazili HIV-om: ‘Ostavili su nas na cjedilu...‘

Istragom je zaključeno kako se epidemija HIV-a u maloj pakistanskoj provinciji dogodila zbog višestruke uporabe igala u bolnicama
četverogodišnja djevojčica i njezina majka, obje zaražene HIV-om
 Asif Hassan/Afp/Profimedia

Prošle su dvije godine otkako je liječnik Imran Akbar Arbani u pakistanskoj provinciji Sindh 16-mjesečnu bebu testirao na HIV. Rezultat je bio pozitivan, a slučaj nije bio izoliran. Samo Arbani otkrio ih je još dvadesetak u dva mjeseca istraživanja. Danas roditelji te djece, od kojih su mnogi i sami zaraženi, biraju između prehranjivanja obitelji te skupih lijekova i pretraga.

Među njima je 25-godišnja majka Hakima Shar, koja svoju četverogodišnju djevojčicu teško može prehraniti, a lijek protiv virusa djevojčica dobiva na kapaljku.

"Njezino se stanje tek neznatno poboljšalo. I dalje neprestano ima vrućicu, bolove u prsima. Vlada nam ne daje Septran (antibiotik), ne dobivamo niti vitamine. Kakva je to pomoć od države", pita se Hakima dok joj djevojčica sjedi u krilu.

U istom je problemu i njezin susjed iz mjesta Subhani Shar, na rubovima većeg Rato Dera, Shahzado Shar.

"Preporučili su nam da daljnje pretrage obavimo u privatnoj klinici", govori Shar dok njegov HIV-pozitivan petogodišnjak sjedi kraj njega.

"Moram prehraniti obitelj, kako da platim ultrazvuk? Nemam toliko novca, siromašan sam. Svi u selu su siromašni", dodaje u agoniji otac zaraženog djeteta.

Na temelju povijesti bolesti i simptoma koje je otkrio liječnik Arbani, istragom je zaključeno kako se epidemija HIV-a u maloj pakistanskoj provinciji dogodila zbog višestruke uporabe igala u bolnicama. Vlasti su krivnju svalile na liječnika Muzaffara Ghangru, koji pak tvrdi kako su ga za sve optužili zavidni liječnici.

Nezakonite liječničke prakse nisu novost u Pakistanu, u kojem je do kvalitetne zdravstvene skrbi teško doći, skupa je, a dio liječnika i tad gleda kako da na slučajevima zaradi.

Arbani smatra kako su "vlasti reagirale brzo, otjerale prevarante i zatvorile njihove klinike, no dozvole su im ostale". Smatra kako je situacija danas "jednaka kao 2019. godine".

S njim se slaže i Rafiq Khanani, zdravstveni djelatnik i predsjednik Udruge za pomoć oboljelima od zaraznih bolesti, koji tvrdi da se pravila i dalje zaobilaze.

"Regulatorni organi postoje samo na dokumentima i u uredima. Zapravo uopće nisu efektivni", kaže Khanani.

Liječnici koji su progovorili o problemu smatraju kako se jedino masovnim testiranjem stanovništva i kontroliranim liječenjem može suzbiti zaraza, kojom se od 2019. godine zarazilo barem 1500 djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:59