ŽESTOK NAPAD NA XIJA

Soroš progovorio o Kini, najavio je krizu neviđenih razmjera, pozvao je i na promjenu režima!

Treba se nadati da bi Xi Jinpinga mogao zamijeniti netko tko će u zemlji biti manje represivan, rekao je

George Soroš i Xi Jinping

 AFP

George Soroš, poznati milijarder, filantrop i politički aktivist, poručio je da Kini prijeti gospodarska kriza nakon što je procvat tržišta nekretnina prošle godine završio fijaskom.

Soroš je u ponedjeljak održao govor na Institutu Hoover pri američkom Sveučilištu Stanford rekavši da predsjednik Xi Jinping možda neće moći povratiti povjerenje u sektor nekretnina, koji pridonosi BDP-u zemlje s čak 29% i dugi niz godina je glavni pokretač kineskog gospodarskog rasta.

Procvat kineskog tržišta nekretnina temeljio se na neodrživom modelu koji je koristio lokalnim vlastima i poticao ljude da većinu svoje ušteđevine ulažu u nekretnine, rekao je Soroš.

Dodao je kako je vladina strategija da obuzda procvat otežala posao posrnulom nekretninskom divu Evergrandeu da otplati dugove, rekao je.

Podsjetimo, Evergrande je najzaduženija tvrtka za razvoj nekretnina u svijetu s dugovima većim od 300 milijardi dolara, uključujući gotovo 20 milijardi dolara po obveznicama na međunarodnim tržištima. Problemi koji su ove godine pogodili grupu Evergrande izazvali su duboku krizu među dugovima opterećenim kineskim tvrtkama u sektoru nekretnina.

Njegov manji rival Kaisa također pregovara sa svojim vjerovnicima, među kojima su neki od najvećih svjetskih investicijskih fondova, nakon što ovog mjeseca nije podmirio dospjeli dug po obveznici od 400 milijuna dolara. Drugi igrači u tome sektoru Fantasia i China Modern Land također nisu nedavno uspjeli podmiriti dospjele obveze. Agencije za kreditne rejtinge i analitičari banaka upozoravaju da su riziku nemogućnosti ispunjenja obveza izložene i brojne druge velike tvrtke toga sektora.

Politički vrh Kine poslao je svoje predstavnike u tvrtku kako bi nadgledali restrukturiranje, ali nije posve jasno što će se dogoditi.

- Treba vidjeti kako će se kineske vlasti nositi s krizom. Možda su predugo odgađali uplitanje u krizu, a sada je poljuljano povjerenje ljudi, rekao je Soroš tijekom panel diskusije o razvoju događaja u Kini i kako bi Sjedinjene Države trebale reagirati.

Soroš se posljednjih godina pojavio kao istaknuti kritičar Xija i vladajuće Komunističke partije Kine.

Investitor i predsjednik Zaklade otvorenog društva rekao je u rujnu da je najveći upravitelj imovinom u svijetu Blackrock napravio tragičnu pogrešku kada je proširio poslovanje u Kini.

- Umjesto da Xi dopusti procvat privatnih tvrtki, predstavio je vlastiti 'kineski san' koji se može sažeti u dvije riječi: potpuna kontrola. To je imalo katastrofalne posljedice, rekao je.

Govoreći samo tri dana prije početka Zimskih olimpijskih igara Soroš je rekao da će se mnogi ljudi koji su svoju ušteđevinu uložili u nekretnine okrenuti protiv kineskog čelnika ističući da situacije nije obećavajuća.

- Xi Jinping ima na raspolaganju puno alata za ponovno uspostavljanje povjerenja - pitanje je hoće li ih znati pravilno iskoristiti, rekao je.

George Soroš je govor na Institutu Hoover započeo rečenicom da će 2022. godina biti kritična godina za povijest svijeta.

Istaknuo je da će Kina, najmoćnija autoritarna država na svijetu, biti domaćin Zimskih igara te će, poput Njemačke 1936. godine, pokušati iskoristiti veliki sportski spektakl da ostvari propagandnu pobjedu za svoj politiku strogog nadzora.

Soroš je govor zaključio pozivima za smjenom režima u Kini.

- Treba se nadati da bi Xi Jinpinga, koji prikuplja osobne podatke radi nadzora svojih građana agresivnije od bilo kojeg drugog vladara u povijesti, mogao zamijeniti netko tko će u zemlji biti manje represivan, a prema svijetu mirotvorniji. Time bi se otklonila najveća prijetnja s kojom se otvorena društva danas suočavaju i trebala bi učiniti sve što je u nihovoj moći da potaknu Kinu da krene u tom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:00