EPICENTAR POTRESA

Stanovnici Markuševca nakon novog jačeg potresa: ‘Ispod 4 stupnja više se ne dižemo iz kreveta‘

Epicentar je još jednom bio u naselju Markuševec koje smo obišli dan nakon potresa
Ivona
 
 Damir Krajač/Cropix

Zagreb je u utorak navečer, u 23 sata i 15 minuta, pogodio potres jačine 3.1 stupnja po Richteru.

Iako, srećom, znatno slabiji od razornog potresa početkom 2020., kao i onih koji su razorili Petrinju, Glinu i Sisak, potres se snažno osjetio u čitavom gradu, a bio je praćen i neugodnom tutnjavom. Trajao je svega nekoliko sekundi, ipak dovoljno da na duštvenim mrežama osvanu tisuće komentara građana koji već, razumljivo, osjećaju nelagodu pri i najmanjem podrhtavanju.

Epicentar je još jednom bio u naselju Markuševec koje smo obišli dan nakon potresa. Materijalne štete nisu zabilježene, a stanovnici nam govore kako se i nisu pretjerano prepali.

- Malo nas je iznenadio jer ga dugo nije bilo, no ništa strašno. osjećali smo nelagodu, čula se buka, ali je trajalo samo par sekundi. Djeca su ga prespavala - govori nam Ivona, mlada majka i trudnica iz Markuševca.

image
Markuševec
Damir Krajač/Cropix

Kaže kako nisu izlazili iz kuća, baš kao ni njihovi susjedi, a kuća im je čvrsta te nisu imali nikakve štete.

image
Markuševec
Damir Krajač/Cropix

Slično govore i u obližnjem kafiću u središtu naselja. Markuševčani su iskoristili sunčao i topao dan kako bi popili kavu na terasama ugostiteljskih objekata, pa iako se popdrhtavanja nisu pretjerano prepali, potres je bio gavna tema razgovora za gotovo svakim stolom. Svima je drago što nije bilo ljudskih žrtava ni materijalnih šteta.

image
Markuševec
Damir Krajač/Cropix

- Nismo se uopće prepali iako se jako osjetio. No, mi se ionako više ne dižemo iz kreveta ako je manje od 4 stupnja - smiju se Markuševčani.

image
Perica Kelava
Damir Krajač/Cropix

Stanovnik Perica Kelava isto kazuje.

- Nije bilo razloga za strah, bio je to srećom slabiji potres, a i mi smo ovdje već navikli na stalno podrhtavanje, još od prvog potresa. Nemam nikakve štete, živim u zgradi novije gradnje tako da nema straha - zaključuje.

Ipak, svi s blagom nelagodom priznaju kako se nadaju da je ovaj najjači koji će ih u narednom razdoblju pogoditi, dodajući kako najviše strahuju da nakon ovog, slabijeg, ponovno ne dođe jači i razorniji potres.

Zagrebački potres lani je napravio goleme štete na brojnim objektima u Markuševcu, od kojih se mnogi još uvijek revno obnavljaju, a teška oštećenja nastala su i na mjesnoj crkvi koja jeiznutra, kazuju nam, potpuno devastrana. Neki spominju čak i rušenje glavne zrade crkve. Vjernicima je od prošlog tjedna na raspolaganje stavljena montažna crkva, jer je upitno kada će opet moći u staru crkvu.

image
Markuševec
Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:40