BRIEFING: NATAŠA PEĆAREVIĆ

Stručnjakinja za obiteljsko pravo: ‘Realno, Poliklinika ima malu ulogu u sporovima oko skrbništva‘

‘Ako nekoga proglašavamo nasilnikom o tome mora postojati sudska presuda koja se može dostaviti u parnični spis i ona će se uzeti u obzir‘
Nataša Pećarević
 Jutarnji List

Sve više očeva želi da djeca nakon razvoda stanuju s njima - kazala je u emisiji Briefing stručnjakinja za obiteljsko pravo, odvjetnica Nataša Pećarević koja se tim područjem bavi već 20 godina.

Skrbništvo nad djecom bi, tvrdi ona, i nakon razvoda braka trebala ostati obveza oba roditelja. U postupcima razvoda najčešći je konflikt oko toga kako će dijete održavati odnose s roditeljem s kojim neće stanovati. Materijalno stanje roditelja, ističe Pećarević, ne utječe na odluku suda s kojim će roditeljem dijete stanovati. Objašnjava i koja je uloga Klinike za zaštitu djece Grada Zagreba u sporovima oko skrbništva.

- Poliklinika ima vrlo malu ulogu, osim u slučaju kada bi rješenjem suda bilo određeno da će djelatnici Poliklinike vještačiti u brakorazvodnom postupku. Nadam se da će funkcija Poliklinike i dalje ostati briga o mentalnom zdravlju djece i, koliko sam primijetila, ljudi su do sada bili mahom zadovoljni njezinim radom. U nalazu vještaka nema prijedloga s kojim će roditeljem dijete stanovati nego se njime procjenjuju roditeljski kapaciteti. Ako je stranka nezadovoljna nalazom vještaka, može uložiti prigovor i može se napraviti nadvještačenje. Stanke imaju pravo i na žalbu protiv sudskih presuda donesenih na temelju vještačenja - naglašava Nataša Pećarević i zaključuje kako ima izvrsna iskustva u suradnji s Poliklinikom.

- Mislim da djeca ne bi trebala biti umiješana u partnerski odnos roditelja. Ako djetetu govorite da mu je otac ili majka ovakav ili onakav, time djetetu samom govorite da ono ne valja jer to dijete ima i oca i majku. Svjedočim jako teškim posljedicama po psihu djece ako su involvirani u partnerski odnos roditelja. Podjednako je i majki i očeva koji su tzv. otuđitelji. Manipulator ili otuđitelj ne mora biti samo onaj roditelj s kojim dijete živi nego i onaj drugi koji ostvaruje kontakte s djetetom - govori Nataša Pećarević.

Daje i odgovor na pitanje je li dovoljno da Centar za socijalnu skrb ili Poliklinika utvrde da je roditelj otuđitelj ili manipulator i da taj roditelj izgubi pravo da dijete s njim stanuje?

- Uopće ne postoji definicija otuđitelja. Ja to nikad nigdje nisam pročitala. O tome je Poliklinika radila edukacije na temelju nekih istraživanja. Odslušala sam jednu takvu edukaciju i mislim da bi i suci trebali to odslušati. Ali u konkretnim slučajevima ne može se suditi samo po jednoj teoriji pa tako ni toj o otuđenju djece - govori Pećarević.

- Kao formalist vjerujem u pravni sustav. Ako nekoga proglašavamo nasilnikom, o tome mora postojati sudska presuda koja se može dostaviti u parnični spis i ona će se uzeti u obzir. Ako je roditelj nasilan nad djetetom, ne vidim koji bi to sud donio odluku da dijete s njime živi - zaključuje Pećarević.

- Ako ćemo smatrati da nitko u pravosudnom sistemu nije profesionalac i da se cijelo vrijeme radi na nečiju štetu, onda možemo izgubiti svaku nadu da živimo u uređenom društvu. U vrlo malom broju slučajeva se odluka drugostupanjskog suda u potpunosti razlikuje od odluke prvostupanjskog - ističe odvjetnica dodajući kako bi se Obiteljski zakon svakako trebao poboljšati, ali važno je da se svi koji rade u sustavu neprestano educiraju.

Pogledajte emisiju Briefing:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:13