SLAVLJE U ISTRI

Svečano otvorena predzadnja dionica Istarskog ipsilona: ‘Uskoro ćemo kompletirati priču‘

‘Ovaj projekt znači gospodarski, društveni i ekonomski te turistički krvotok Istre. Razvoj u svakom pogledu‘, rekao je premijer
Andrej Plenković, Zlatko Komadina, Oleg Butković
 Matija Djanjesic/Cropix

- Ovaj projekt znači gospodarski, društveni i ekonomski te turistički krvotok Istre. Razvoj u svakom pogledu. Istra je u pogledu turizma gotovo 90 posto autodestinacija i integracije Istarske županije u cijelu mrežu autocesta u državi, a time i europske koridore znači zaključenje projekta koji se gradio desetljećima i koji je kroz javno-privatno partnerstvo s Bina-Istrom dobio kvalitetnu dimenziju. Veseli me i da će preostala dionica uskoro biti dovršena i puštena u promet. I ostaje nam 1,5 milijardi kuna vrijedan projekt druge cijevi Učka i projektna dokumentacija za rješavanje ceste do Matulja u Primorsko-goranskoj županiji. I time ćemo kompletirati priču - rekao je u ponedjeljak na svečanom otvorenju predzadnje dionice Istarskog ipsilona prema tunelu Učka od Cerovlja do Lupoglava premijer Andrej Plenković.

Naime, krajem 2018. nastavljena je izgradnja punog profila Istarskog ipsilona na dionici Pazin-tunel Učka. A ova je dionica u dužini od 13 kilometara dio Faze 2B1 Istarskog ipsilona koja obuhvaća izgradnju drugog kolnika autoceste od čvora Rogovići do čvora Vranja u dužini od 28 kilometara. Puštena dionica zajedno s odmorištem Rebri vrijedi 550 milijuna kuna.

image
Svečano otvaranje
Matija Djanjesic/Cropix

Premijer je još jednom naglasio kako je u ovoj situaciji najbitnije sačuvati dobru epidemiološku situaciju zbog tijeka turističke sezone.

- Drago mi je da Istra bilježi izvrsne rezultate. A ovaj projekt će to dodatno osnažiti. Hrvatska država će do 2027. godine uložiti čak 45 milijardi kuna, od čega 22 milijarde kuna u modernizaciju željeznica, 15 milijardi u ceste, tri milijarde u luke i pet za ostale investicije. Ovo je krupan tjedan za prometnu infrastrukturu i fascinantno je da se u istom tjednu dovršava Istarski ipsilon i da se spaja konstrukcija Pelješkog mosta. To nije formalno otvaranje mosta, već spajanje. Vjerujem da će već pred ljetnu sezonu 2022. biti otvoren i taj most s pristupnim cestama - najavio je Plenković.

Generalni direktor Bina-Istre Dario Silić kazao je kako je na gradnji ove dionice u trajanju od 2 godine i 8 mjeseci bilo je angažirano oko 1.000 radnika te gotovo stotinjak strojeva, što je doprinijelo da mladi ostanu i rade u Hrvatskoj te pomoglo građevinskom sektoru u državi budući da su preko 90% radova izvodile hrvatske građevinske kompanije.

image
Lupoglav, 260721.
Otvaranje dionice Istarskog ipsilona, na dijelu od Cerovlja do Lupoglava.
Na fotografiji: Dario Silic.
Foto: Matija Djanjesic/CROPIX
Matija Djanjesic/Cropix

Istaknuo je da će ova dionica, osim sigurnosti, doprinijeti i povećanju prihoda od turizma budući da preko 90% turista, tj. preko pet milijuna turista, u Istru dolazi autom koristeći Istarski ipsilon.

- Dionica Cerovlje-Lupoglav završena je skoro četiri mjeseca prije roka. Danas puštamo u promet dionicu Cerovlje-Lupoglav od 13 kilometara, i odmorište Rebri, dok će dionica Lupoglav-Vranja duljine četiri kilometara biti puštena u promet do sredine kolovoza, također tri mjeseca prije roka. Dakle, sveukupno dionica duljine 16 kilometara ukupne vrijednosti od 758 milijuna kuna investicije Bina Istre. Vrijednost ove investicije Cerovlje-Lupoglav i odmorište Rebri iznosi 550 milijuna kuna i podrazumijeva šest novih vijadukata čija ukupna dužina iznosi 1,3 kilometara, od kojih je najduži vijadukt Mrzlići, skoro 500 metara. Pored pozitivnog utjecaja na državni proračun zbog faze 2B1, valja naglasiti da izgradnja ove dionice kao dio investicije faze 2B1 od 1,2 milijarde kuna od strane koncesionara, zajedno s već izgrađenim dionicama u vrijednosti od 4,5 milijarde kuna ostaju u vlasništvu države. Dakle, u okviru koncesije, Bina-Istra je s ulaganjem u Fazu 2B1 sveukupno uložila 5,7 milijardi kuna u Istarski ipsilon - kazao je Silić.

image
Andrej Plenković
Matija Djanjesic/Cropix

Dodao je kako je poslovanje u zadnje dvije godine bilo teško zbog epidemije i da su izgubili prihode od preko 50 milijuna kuna koje su pokrili dioničari Bina Istra. No, uspjeli su s velikim brojem partnera, banaka i resornim ministarstvom uspješno zatvorili financijsku konstrukciji i time osigurali nastavak gradnje Istočnog kraka Ipsilona, odnosno druge cijevi tunela Učka od 1,5 milijardi kuna.

- Bina-Istra neće stati s razvojem projekta. Ostaje nam razvoj i faze 2B2-2, odnosno dionica do Matulja te vijadukti Mirna i Limska Draga. Dat ćemo sve od sebe u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture da po završetku ove dionice završimo Istarski ipsilon u punom profilu kako je i predviđeno faznom gradnjom iz Ugovora o koncesiji te ubrzo omogućimo dolazak iz Pule do Zagreba u punom profilu autoceste za 2,5 sata te da omogućimo da Istarski Ipsilon bude najsigurniji put za otkrivanje ljepota Istre - zaključio je Silić.

Ministar prometa Oleg Butković zadovoljan je što se cijeli projekt uspio realizirati u pet godina.

image
Boris Miletić i Andrej Plenković
Matija Djanjesic/Cropix

- Kada smo ja i premijer sa suradnicima 2016. godine došli u posjet Istri, tada nam je gospodin Silić predstavio 2B fazu gradnje Istarskog ipsilona i onda smo krenuli u rješavanje ovog projekta. Pet godina nakon toga otvaramo 13 kilometara ceste, lani je pušteno u promet 12 kilometara. A još predstoji otvaranje 3 kilometra na dionici Lupoglav-Vranja. Ukupna vrijednost je 160 milijuna eura. To smo sve uspjeli u pet godina. To je uspjeh svih nas prisutnih - kazao je ministar prometa.

Najavio je nastavak gradnje ceste do Matulja i nada se da će najkasnije do 2025. i taj dio biti zgotovljen. Dodao je i da se trenutno u prometnu infrastrukturu ulaže više od 25 milijardi kuna.

Inače, Istarski ipsilon prvi je projekt gradnje cestovne infrastrukture prema modelu javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj u koji je od početka projekta uloženo 800 milijuna eura. Ova cestovna mreža predstavlja žilu kucavicu Istarskog poluotoka kojom godišnje prometuje preko 10 milijuna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:46