PROMIJENILI PLOČU

Talibani prije više od 20 godina uništili Budine statue, sad zovu UNESCO da ih restauriraju

Bivša talibanska garnitura vlasti uništila je Budine statue, jer su ih smatrali bogohulnim idolima
Nakon gotovo 21 godinu talibani se vratili štititi kulturno nasljeđe koje su nekoć raznijeli dinamitom
 Bulent Kilic/Afp/Profimedia

U ožujku 2001. godine talibanske snage dinamitom su raznijeli najviše uspravne kipove Bude na svijetu. Učinili su to po zapovijedi tadašnjeg vođe Mule Mohammeda Omara, koji se tim čino htio dodatno dodvoriti Osami bin Ladenu. No današnji talibanski vođe u dolinu Bamiyan, na mjesto gdje su nekad stajali 37-metarski i 55-metarski kipovi stajaćeg Bude postavili su stražare.

U dolinu su postavili šefa kulturnog ureda, koji govori da je lokalitet dio afganistanskog nasljeđa, koje će talibani zaštiti pod svaku cijenu. "Obećajemo svima da smo spremni zaštititi povijesne spomenike doline Bamiyan, oni nisu ničije privatno vlasništvo", kazao je talibanski šef ureda za kulturu Saifurrahman Mohammadi.

Prosvijetljeni talibani ipak ne žele poreći opravdanost rušenja statua, koje su tad proglasili idolima. "Islamski Emirat u prošlosti je uništio Bude, ne možemo taj čin kritizirati, jer vjerujemo da su za to imali dobar razlog", kazao je Mohammadi.

Statue Bude dodane su na popis svjetske baštine 2003. godine, a talibani su zamolili djelatnike UNESCO-a da se sad vrate na lokalitet i nastave raditi na restauraciji. "Zamolili smo ih da se što prije vrate i nastave raditi. Obećali smo im punu suradnju", kazao je Bamiyanski šef kulture.

Tvrde da su im potvrdili povratak u dolinu i nastavak radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:55