KAOS NA SELSKOJ

Tomašević o uzroku poplave: ‘Ti su događaji povezani. Trg? Ne smije biti rezervna tržnica‘

Kao i svakog utorka, i danas se u javnosti obratio gradonačelnik Tomašević. Očekivano, najviše riječi bilo je o puknućima cjevovoda
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadic/Cropix

Kao i svakog utorka, i danas se u javnosti obratio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Očekivano, najviše riječi bilo je o puknućima cjevovoda koja su dva puta poplavila Trešnjevku, a gradski čelnici su otkrili tko su nove članice Upravnog vijeća Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

- Uobičajeno se kaže dobar dan, ali mogao bi biti i bolji. Ispričavamo se svim stanovnicima oko Selske ceste koja je poplavljena, a ispričavamo se i djelatnicima u ustanovama koje su poplavljene. Povećanje stanogradnje nije pratio razvoj komunalne infrastrukture i to je nešto što nam je prioritet da promijenimo u idućem razdoblju, rekao je u uvodu Tomašević.

- U smislu štete, najviše je oštećena škola u kojoj je poplavljena dvorana, uredi, a i stan u kojem živi domar, rekao je gradonačelnik.

- Što se tiče uzroka, ovaj je događaj vjerojatno povezan s onim u nedjelju. Bio je pod većim naprezanjem i zbog toga je vjerojatno došlo do pucanja. Očekujem da se stanje brzo normalizira, rekao je Tomašević koji se ispričao i ostalim stanovnicima zapadnog dijela grada jer su zapeli u prometnoj gužvi tijekom jutra.

Kaže kako se jutros čuo s ministrom Ćorićem vezano uz modernizaciju vodoopskrbnog sustava za koje će povlačiti što je više europskih sredstava moguće.

- U tom smisli ćemo imati sastanak sutra, rekao je Tomašević.

Govorio je o trostrukom ubojstvu djece koji je zgrozio cijeli svijet.

- U kontaktu smo s majkom i širom obitelji, a medije molimo da ne obavještavaju javnost o vremenu i lokaciji pogreba, rekao je Tomašević.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec je govorila o natječaju za izbor člana uprave trgovačkog društva Zagrebački velesajam d.o.o. te o procjeni agencije Standard & Poor's koja je potvrdila rejting dugoročnog duga Grada Zagreba i izmijenila izglede iz negativnih u stabilne.

Osvrnula se i na prošlotjedni slučaj Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

- Imenovali smo novo upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih. Predsjednica Upravnog vijeća bit će dr. sc. Gordana Keresteš, a nove članice Andrea Jambročić Sakoman i bivša pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Zadaća Upravnog vijeća je da prihvati ostavku bivše ravnateljice, imenovati vršitelja dužnosti i raspisati novi natječaj za ravnateljicu Poliklinike, rekla je Dolenec.

Gradonačelnik je rekao kako ne može tvrditi da cijevi više neće pucati.

- Nije samo ovdje potrebna investicija, nego na području cijelog grada. Ima puno primjera gdje su potrebne nove investicije, kaže Tomašević.

- Nije dobro da se grad razvija, a to ne prati infrastruktura. To stvara veći pritisak na mrežu i onda se događaju ovakve situacije. Je li i potres imao neku ulogu, bilo bi neodgovorno spekulirati, kaže gradonačelnik.

- Za sve voditelje podružnica su raspisani natječaji, Uprava Holdinga odlučuje o tome, a ne mi. Mi smo od jutra bili na terenu, puno službi, komunicirali smo s ravnateljem, ponudili pomoć oko smještaja, cisterne za pitku vodu, pokušavamo biti na raspolaganju građanima koji trpe, blago rečeno, neugodnosti zbog puknuća cijevi, rekao je Tomašević.

Tomašević kaže da je o poljoprivrednom sajmu na Trgu bana Jelačića razgovarao s ministricom poljoprivrede.

- Nije dobro da se Trg pretvara u rezervnu tržnicu. Nismo izdavali nikakve dozvole otkad smo došli na vlast, to su dozvole koje su ostale od prije i mi ih ne možemo revidirati. Želimo zauzeti novu politiku prema korištenju javnih površina. Trg bana Jelačića je glavni trg i mogu se naći druge lokacije za takve prigode. Bilo je dosta kritika na to i ranije. Želimo zauzeti konzistentan stav koji će biti isti prema svima, zaključuje Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:23