Crossover

Tonči Huljić &Madre Badessa nastupit će na 70. Ljubljanskom festivalu. Gostuje i Petar Grašo

Nastupaju i Anna Netrebko, Yusif Eyvazov, John Malkovich, Vlado Kreslin i mnogi drugi. Festival će zatvoriti Bečka filharmonija

Tonči Huljić

 Vedran Peteh/Cropix

„Čini se da se svemirska industrija sporije razvija nego Ljubljana Festival“, tim je riječima Festival i generalnog direktora i umjetničkog ravnatelja Festivala, Darka Brleka, predstavio ravnatelj Lisinskog, Dražen Siriščević, koji je i ovom prigodom izrazio podršku ovoj fantastičnoj manifestaciji svjetskih razmjera uz riječi da je to „nešto najveće što se na polju kulture može stvoriti – ne samo u susjedstvu, već i u cijelome svijetu“.

Ljeto u Ljubljani bit će u znaku baletnih i opernih predstava, mjuzikla, komornih i simfonijskih koncerata, a na programu će biti i majstorski tečajevi Festivala Ljubljana, Međunarodna likovna kolonija, radionice za djecu i mlade, Ljubljana Festival na Ljubljanici, različite uvodne priredbe prije službenog početka festivala i mnoga druga događanja.

Hrvatski glazbenik, tekstopisac i producent Tonči Huljić nastupit će na jubilarnom 70. Ljubljanskom festivalu te nastaviti svoj crossover projekt, najavljeno je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji. ''Cross-over je nešto čime se ja zapravo bavim. Sve ono što znate o meni kroz sve ove godine vodilo je prema tome da budem to čemu sam se upravo sada posvetio'' izjavio je Huljić. U svoj projekt Tonči Huljić je uključio Zagrebačku filharmoniju i veliki zbor Ivan Goran Kovačić, a projekt je originalno započeo 2019. godine koncertom na festivalu Zagreb Classic koji se održao na trgu kralja Tomislava. Projekt je zatim bio nasilno prekinut početkom pandemije.

U ljubljanskoj dvorani Križanke 12. srpnja Tonči Huljić & Madre Badessa izvest će Mediterraneo, nastup će spojiti, kako je najavljeno, "zvuk Sredozemlja, suvremenu elektroničku glazbu i orkestar. Mediterraneo će se različitim kanalima obraćati svim osjetilima ljudskog tijela te publici pružiti cjelovito iskustvo" U pripremi predstave pomogao je slovenski filmski i televizijski redatelj Nejc Levstik. Razlika između koncerta iz 2019. godine i ovogodišnje predstave će se nalaziti u stavljanju fokusa na "show" kojim će prenijeti taj mediteranski zvuk jer to publika danas traži. Gost će biti i Petar Grašo.

image

Dražen Siriščević, Darko Brlek, Tonči Huljić

Vedran Peteh/Cropix

Za vrijeme trajanja festivala gledatelji će moći pogledati baletne i operne predstave, mjuzikle, komorne i simfonijske koncerte, a na programu se nalaze i majstorski tečajevi Festivala Ljubljana, Međunarodna likovna kolonija, radionice za djecu i mlade na Ljubljanici, različite uvodne priredbe prije samog početka festivala i mnoga druga događanja. Među umjetnicima ove će godine nastupiti operna pjevačica Anna Netrebko i njezin suprug Yusif Eyvazov, glumac u ulozi glazbenog kritičara John Malkovich, folk-rock glazbenik Vlado Kreslin iz Slovenije, dirigent Riccardo Muti, mezzosopranistica Elīna Garanča, , tenor Plácido Domingo, Orkestar Zapadno-istočni divan pod ravnanjem Daniela Barenboima sa solistom Lang Langom, Simfonijski orkestar iz Pittsburgha pod ravnanjem Manfreda Honecka s pijanisticom Hélène Grimaud... Festival će zatvoriti Bečka filharmonija.

Osnivač Ljubljana festivala je Grad Ljubljana uz počasno pokroviteljstvo gradonačelnika grada, Zorana Jankovića. Za festival pažljivo je odabran žanrovski raznovrstan program koji će značajno pridonositi kulturnoj sceni Grada Ljubljane.

Ljubljana festival održat će se od 21. lipnja do 8. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:03