SPALJENA ZEMLJA

Totalno uništenje: Pogledajte kako izgleda gradić kod Kijeva nakon ruskog napada

Iz Kijevske oblasti stižu i vijesti da su vozila kojima zapovijeda čelnik Čečenske republike Ramzan Kadirov

Borodjanka nakon granatiranja

 Screenshot/Twitter; Screenshot/Facebook

Ukrajinska nacionalna novinska agencija Ukrinform objavila je u utorak video za koji tvrdi da pokazuje posljedice napada Rusa na mjesto Borodjanku u Kijevskoj oblasti, grad koji je od Kijeva udaljen 50-tak kilometara sjevernozapadno.

Na snimci se mogu vidjeti uništene stambene zgrade i vozila te prometnice i prateća prometna infrastruktura.

- Nemoguće je zauzeti ukrajinske gradove bez borbe, pa ih (Rusi) pretvaraju u ruševine - piše Ukrinform.

Ukrinform tvrdi da je konvoj ruskih vozila nedaleko od Borodjanke uništen, a svoju je tvrdnju potkrijepio objavio Kijevske regionalne policije na Facebooku.

- Ukrajinski su borci 1. ožujka kod grada Borodjanke u Kijevskoj oblasti uništili kolonu ruskih vojnih vozila označenih slovom "V". Korištena su za transport municije velikog kalibra i hrane iz ukrajinskih trgovina. Policijska uprava okruga Buha zaplijenila je municiju - stoji u objavi Kijevske regionalne policije.

Ukrinform navodi da vozila označena slovom "V" pripadaju čelniku Čečenske republike Ramzanu Kadirovu.

Na društvenim su se mrežama pojavile slične snimke uništenih vozila označenih slovom "V".

Na društvenim se mrežama pojavila i snimka na kojoj se navodno može vidjeti kako tenk otvara vatru na snimatelja koji se nalazi u jednoj zgradi.

Zastupnik Kijevskog regionalnog vijeća Jaroslav Dobrijanski objavio je na svom Facebook profilu da su u napadu na Borodjanku unište peterokatnice i deveterokatnice.

Ukrajinska novinska agencija Interfax-Ukrajina, podružnica ruske novinske agencije Interfax, piše da je čelnik Kijevske oblasti Oleksij Kuleba rekao da Rusi u toj regiji nisu dopustili formiranje "zelenog koridora" kako bi se pomoglo civilima. Potvrdio je da su gradovi Bijela crkva i mjesto Borodjanka pretrpjeli granatiranje te da je situacija u Borodjanki "teška".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:33