NAJAVA INTERVJUA

Tram 11 u našem studiju, pogledajte burnu raspravu o Jasenovcu, Aleksandri Zec, LGBT zajednici...

Srđan Ćuk i Nenad Šimun smatraju da su žrtve medijskih napada i kritika, a da se ustvari radi o klasičnom gaženju slobode govora

Tram 11

 Jutarnji

Tram 11. Jesu li uistinu žrtve kulture otkazivanja ili je to odličan marketinški trik? Je li im Menart otkazao suradnju zbog stavova ili zato što je to svima bolje, a ustvari ih podržavaju? Što Tram11 ima protiv Jasenovca, što im ne valja s ubijenom 12-godišnjom djevojčicom Aleksandrom Zec. Što im smeta kod LGBTQ zajednice, što misle o gay osobama? U sinoć napravljenom razgovoru u studiju Hanza medije Tram 11, rap zvijezde Srđan Ćuk i Nenad Šimun čiji sjaj je doveden u pitanje zbog riječi u jednoj pjesmi na njihovom posljednjem albumu govore što ih je snašlo nakon objave albuma.

U razgovoru se raspravljalo o spornim stihovima:

"Na čelu ti petokraka, u oku dugine boje u koliko si udruga što milijardu kuna broje?

Puši k**** malo Titu, malo Castru, 'ko Danka partizanka provaljuješ na terasu.

Ne voliš kuhara, ali dobro grabiš iz lonca, svi ste tu zbog novca kao mit iz Jasenovca.

Balaševići, nema vam države ni na igrici, pušite k**** za ćirilicu na Ilici.

Bipolarni bipsići, j*** li vas ćaća, k'o Plenki i Njonjo, svi ste topla braća, olfo tolerantni, orjunaški unučići, toliko puše k**** da ih zovemo Pušići."

Srđan Ćuk i Nenad Šimun, dvojac koji čini Tram 11 postigli su ono što mnogi glazbenici priželjkuju, privukli su pozornost publike, ali i onih koji ih inače ne slušaju. Oni smatraju da su žrtve medijskih napada i kritika, a da se ustvari radi o klasičnom gaženju slobode govora. U razgovoru su govorili i o tome jesu li skrenuli u desno, a odgovarali su i na stav da ustvari u javnim istupima napadaju, prozivaju slabije i nebranjene – mrtvu djevojčicu, gay osobe, Jasenovac.

Kultura treba provocirati, ali obično to radi tako da napada etablirane i dobro zaštićene institucije i vrijednosti kao što su političari na položajima, vlade, državne zastave i simbole, dok je Tram 11 krenuo na ono što uobičajeno napadaju desno orijentirana strana u Hrvatskoj. Toliko su skrenuli u desno, svrstali su se s njima. O svemu ovome govorili su u žustroj raspravi u studiju Hanza medije.

Zbog izrečenih stavova o Jasenovcu intervju nije jučer objavljen. Od toga smo odustali zbog poštovanja prema žrtvama nacizma i njihovih kolaboracionističkih snaga, a jučer je bio dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:43