DAN ODLUKE ZA SDP

Traži se Bernardićev nasljednik, iz stranke odgovorili na niz optužbi za manipulacije i prevare

Kandidirali su se Peđa Grbin, Željko Kolar, Mirela Ahmetović, Ranko Ostojić i Marino Percan
Peđa Grbin, Ranko Ostojić, Željko Kolarić, Marino Percan, Mirela Ahmetović
 CROPIX

SDP danas bira novo vodstvo. Od oko 33.000 članova, pravo glasa ima tek njih 11.600, odnosno oni koji su platili članarinu.

Bira se predsjednik stranke za što su se kandidirali zastupnik Peđa Grbin, zagorski župan Željko Kolar, načelnica općine Omišalj na Krku i saborska zastupnica Mirela Ahmetović, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i pulski SDP-ovac Marino Percan.

Za sedamnaestero članova Predsjedništva natječe se 49 kandata, a istodobno se bira i novi Glavni odbor koji broji stotinjak članova.

Glavni tajnik stranke Nikša Vukas objasnio nam je kako će izgledati izbori i odgovorio na niz optužbi za manipulacije i prevare koje ih prate.

Tvrdi kako nije bilo zloupotrebe baze podataka, odnosno davanje na uvid podataka pojedinim kandidatima kako bi se neposredno obraćali SMS-ovima članstvu i lobirali. Pitali smo ga i za šalabahtere koji kolaju društvenim mrežama, prigovore što je redoslijed na listi po kriteriju stranačkog staža, predizbornu šutnju, kampanju u kojoj stranačka središnjica kandidatima nije organizirala sučeljavanja i još niz toga.

Nikša Vukas tvrdi kako kandidati imaju naknadnu pamet, da su šutjeli i klimali glavom kada je Glavni odbor donosio pravila, a bune se par dana pred izbore.

image
Nikša Vukas
Screenshot Video Jutarnji.hr

Očekuje veliku izlaznost jer vjeruje da oni SDP-ovci koji su platili članarine su time pokazali da žele glasati na izborima.

Pitali smo ga i za prognozu, te što će nakon izbora.

Birališta se otvaraju u 7 sati ujutro, a zatvaraju u 19. Vukas kaže da bismo prve rezultate mogli saznati oko 21 sat kada bi se trebalo objaviti kako su prošli predsjednički kandidati, a do ponoći i tko će biti u budućem Predsjedništvu, te Glavnom odboru SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:43