DA ILI NE?

Treba li Zagrebu žičara od 754 milijuna kuna? Pitali smo Renata Peteka i Mislava Hermana (HDZ)

Mnogi se pitaju kako je isprva predviđeni trošak od 300 milijuna kuna (bez PDV-a) narastao na današnjih 754 milijuna kuna
Sljemenska žičara
 Jutarnji Tv, Cropix

Izvješće o gradnji žičare Sljeme koje se protekli tjedan našlo na dnevnom redu Gradske skupštine potaklo je nastavak kontroverzi koje prate taj projekt zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Mnogi se pitaju kako je isprva predviđeni trošak za gradnju te žičare od 300 milijuna kuna (bez PDV-a) narastao na današnjih 754 milijuna kuna.

Zašto smo toliko dugo čekali na samu žičaru koju gradonačelnik Bandić obećaje od 2007. godine otkad je stara prestala s radom, a novu ćemo ako sve bude u skladu s najavama dobiti početkom 2021. godine?

Također se već danima u medijima raspravlja o financijama. Vijećnik Renato Petek rekao je da su na žičari ugrađeni sifoni za koji tvrdi da stoje 200 kuna, dok u Gradu Zagrebu objašnjavaju da se radi o nepovratnom ventilu i zaštitniku od povratnog toka (ZOPT) koji stoji 44.000 kuna.

I na kraju - zašto je, primjerice, žičara na Matterhornu - jednom od najviših vrhova Alpa, na granici između Švicarske i Italije (visine od 3883 metra) stajala oko 340 milijuna kuna, a ova na Sljemenu (visina 1030 mnv) 754 milijuna kuna.

Na pitanja o zagrebačkoj žičari odgovaraju nezavisni zastupnik u gradskoj skupštini Renato Petek i Mislav Herman (HDZ), predsjednik Gradske skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:50