GORDAN GRLIĆ RADMAN

‘Tuđman bi se okretao u grobu na Milanovićeve izjave! Imunitet? To je farsa, Sabljak je izmanipuliran‘

Šef diplomacije govorio je o BiH, reakcijama na Milanovićeve izjave o Ukrajini i sudskom dokumentu koji je objavio Nikola Grmoja

Gordan Grlić Radman

 Damir Krajac/Cropix

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izašao je danas pred novinare prvo govoreći o pokušajima dogovora o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini između tri konstitutivna naroda. Kolegama u EU-u rekao je da je objasnio koliko je Hrvatskoj važno da se problem u BiH riješi i zbog jako duge granice s tom zemljom i zbog Hrvata koji tamo žive. Rekao je da je hrvatska delegacija "snažno podržala prijedlog Andrewa Palmera, Angeline Eichhorst, Christiana Schmidta", prenosi RTL.

Potom je Grlić Radman nakon sjednice Vlade komentirao rusko-ukrajinsku krizu, a osvrnuo se i na zahtjev o ukidanju imuniteta. Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja objavio je da mu je stigao zahtjev za ukidanje imuniteta ministru Grliću Radmanu zbog korupcije.

Ministar se osvrnuo i na promjene izbornog zakona u BiH. “EU je protiv onih koji odugovlače reforme i podržavaju status quo. Hrvatska je nezainteresiranija za političku stabilnost. Vrijeme istječe, ovo je izborna godina. Mislim da je svima u interesu imati stabilnu i funkcionalnu BiH koja je usmjerena na Europu. Ustrajemo na cjelovitoj BiH. Da je do Hrvatske, BiH bi već bila u EU.”

Grlić Radman se osvrnuo i na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića o Ukrajini. Podsjetimo, Milanović je izjavio da će se "u slučaju eskalacije, povući hrvatski vojnici iz Ukrajine", kako prenosi N1.

"Kada govorimo o ovome, veleposlanici općenito, svjedoci smo jedne velike reputacijske štete gdje smo doživjeli sramotu u međunarodnoj zajednici zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića", rekao je ministar, navodeći da su i ranije veleposlanici pozivani na razgovore zbog "nečuvenih, skandaloznih izjava koje su nečuvene u diplomatskoj praksi komuniciranja predsjednika država".

'Sada moramo skupljati krhotine'

Navodi da predsjednik trebao graditi mostove prema drugim zemljama. “Naši su partneri zgroženi i mene veleposlanici zovu, govore mi o jednom teškom ozračju u kojem se nalaze, gdje se pozivaju, traže dodatne informacije, pa i mene kao ministra, pitaju je li to stav Hrvatske.”

“Rekao sam da se hrvatska Vlada ograđuje od izjava predsjednika Milanovića, da to nije hrvatska vanjska politika. Sve ono što izgrađujemo moramo sada skupljati krhotine svega onog što smo napravili reputacijski”, istaknuo je Grlić Radman.

"Od Austrije, Bugarske, BiH - teško je nabrojati koliko su naši veleposlanici bili pozivani upravo zbog izjava predsjednika Milanovića. Poštujemo institucije vlasti, ali očekujemo od predsjednika konstruktivnu politiku koja će promovirati mir, stabilnost, suradnju", dodao je ministar.

"Možda je on slučajni predsjednik jer je jednom rekao da je Hrvatska slučajna država. Hrvatska ne zaslužuje takvo ponašanje. Predsjednik Tuđman bi se okretao u grobu kada bi slušao narativ koji govori predsjednik Milanović", kazao je Grlić Radman.

Dodao je da navodno u Ukrajini postoji neka inicijativa da se Milanovića proglasi “personom non-grata“, što je nečuveno.

"Zgroženi smo. Kao ministar vanjskih poslova, imam veliki teret i odgovornost zbog veleposlanika, moram zvati gotovo svakog ministra i ispričavati se i reći da to nije službena politika hrvatske vlade", poručio je Grlić Radman.

Ministar se potom osvrnuo i na zahtjev o ukidanju imuniteta.

'Pokupaj difamiranja Vlade'

"To je jedna stara priča, još iz vremena kad je bilo puno drugih ministara, gdje je, ne znam kako Sabljak, tad je bio glavni tajnik… Kad je bio glavni tajnik, nije to otvarao, ali kad je smijenjen, kad je došao novi ministar, u trenutku kad je Most izbačen iz koalicije, krenulo se s pričom koja se stalno “bildala", rekao je ministar pa nastavio:

"Dakle, ja sam nešto naslijedio. Uskok je u kolovozu 2021. godine odbacio neosnovanu prijavu Sabljaka protiv mene, ali i moje bivše kolegice jer je to od ranije. Sabljak je bio izmanipuliran politički od Grmoje, ničim drugim se ne bavi nego sramoćenjem. To je nevjerojatna montaža i konstrukcija određenih rečenica koje samo žele stigmatizirati, difamirati hrvatsku Vladu i predsjednika Vlade što je skandalozno. To je duga priča, trakavica", prenosi N1.

Ministar Grlić Radman se osvrnuo i na zastupnika Mosta Nikolu Grmoju, navodeći da on ignorira institucije vlasti. Rekao je da mu je žao što je, kako prenosi RTL, Sabljak tako izmanipuliran te da je to "čista farsa".

"Grmoja me pozvao u Sabor svjedočiti, ja sam se odazvao iako po Poslovniku Sabora nisam morao. Tri sata i 45 minuta smo razgovarali, čak i oni koji su bili skloni Grmoji, posumnjali su u te optužbe i jedva da je uopće imao konsenzus, bio je gotovo blijed kad su ga svi napustili. Bile su dvije odluke, za jednu nije imao konsenzus, za drugu je imao konsenzus da pita DORH za putne naloge, ali DORH je odbacio. Jedan čovjek ignorira instituciju vlasti, ignorira DORH, Uskok, sud. On je u istom trenutku istražitelj, tužitelj, policajac, sudac. Žao mi je da je Sabljak izmanipuliran", kazao je Grlić Radman.

“Učinit ću sve kako zakon propisuje, nemam problema s tim”, zaključio je ministar", prenio je N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2022 08:13