NACIONALNI PARK

Turisti nahrlili u afganistanski ‘Grand Canyon‘: Ležerno uživaju u azurnim jezerima, jašu i pedaliraju

Nacionalni park u središtu Afganistana postaje sve veći hit među turistima
Omiljena zabava posjetitelja su pedaline
 Bulent Kilic/Afp/Profimedia

Nacionalni park Band-e-Amir u središnjoj afganistanskoj pokrajini Bamyan u posljednjih nekoliko dana ostvaruje sve više i više posjeta. Planinske litice parka izgledom podsjećaju na one jednog od najpoznatijih nacionalnih parkova u svijetu pa mu stoga i tepaju da je "afganistanski Grand Canyon".

Između planinskih litica Hindukuša nalazi se šest jezera azurne boje, koji su međusobno razdvojeni prirodnim branama od travertina, koja su ležišta minerala.

Toplo vrijeme privuklo je brojne turiste iz obližnjih dijelova Afganistana. Mladići su uživali u skokovima u osvježavajuće vode modrih jezera, dok su se djevojke "namakale" udaljene od pogleda osoba koje nisu ženski članovi njihovih obitelji.

No zajedno su mogli uživati u aktivnostima poput jahanja, pješačenja i planinarenja, ili najpopularnijih od svih - pedaliranja.

Neobično je vidjeti Afganistance kako se bezbrižno fotografiraju uz lijepe prirodne kulise kad se prisjetimo događanja iz te zemlje u protekla dva mjeseca otkako su vlast nad zemljom preuzeli talibani.

Šezdesetogodišnji posjetitelj Asadukah nada se da će svi posjetiti Band-e-Amir, koje on smatra idealnim mjestom. "Ovo je pravo turističko mjesto, savršeno za piknike. Svi bi ga trebali posjetiti. Ima puno lijepih atrakcija, poput vodopada i prirode. A i vrijeme je ugodno", kazao je turist.

Na pitanje jesu li sigurno stigli u nacionalni park, mlada učiteljica Asal Walizada (23) odgovorila je potvrdno. "Prvi put sam u Bamyanu. Živim u Kabulu i ovo je moj prvi posjet ovdje. Cesta je bila vrlo sigurna i nismo imali nikakvih problema. Otkrili smo sve ljepote Bamyana i Band-e-Amira. Posjetili smo špilje, spomenike, baš sve."

U istoj su se pokrajini nalazili najveći prikazi uspravnog Bude na svijetu, koje su uništili talibani 2001. godine, unatoč žestokom protestu međunarodne zajednice i UNESCO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2023 18:15