NA HELIODROMU

U Dubrovniku održana pokazna vježba hitne helikopterske medicinske službe

Bez ove službe nemoguće je postići da unutar 60 minuta pacijent stigne do medicinske ustanove, kazao je župan Dobroslavić
 Bozo Radic/Cropix

U povodu početka cjelogodišnje hitne helikopterske medicinske službe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ponedjeljak je na helidromu kod Opće bolnice Dubrovnik održana pokazna vježba.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je služba iznimno bitna jer se u nekim dijelovima županije ne može ni približno postići medicinski standard 'zlatnog sata'.

"Bez ove službe nemoguće je postići da unutar 60 minuta pacijent stigne do medicinske ustanove u Dubrovniku i Splitu, gdje će mu se pružiti odgovarajuća pomoć i spasiti život. Nakon pet godina smo službu produljili na čitavu godinu. Sad će stanovnici naše županije imati jednake uvjete kao i svi drugi građani Hrvatske i Europske unije", izjavio je Dobroslavić.

image
Nikola Dobroslavić, primarius dr. Maja Grba-Bujević
Bozo Radic/Cropix

Napomenuo je kako je u dugoročnom programu Vlade planirano da služba bude smještena u Opuzenu, međutim za to još nisu ispunjeni tehnički uvjeti.

"Mi jesmo za takvo rješenje, ali je potrebno izgraditi helidrom i prateće objekte. Zasad servisnu uslugu može pružiti samo Zračna luka Dubrovnik.

image
Bozo Radic/Cropix

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević izjavila je kako se u proteklih pet godina pokazala potreba produljenja usluge na cijelu godinu.

"Već u prva dva dana potvrdilo se da je služba potrebna, jer smo imali dvije intervencije, u Metkoviću i Janjini. Bit će ih sve više što se bude bližila sezona, ali prvenstveno je služba tu radi građana, jer im daje sigurnost", rekla je Grba-Bujević.

image
Primarius dr. Maja Grba-Bujević
Bozo Radic/Cropix

Podsjetila je kako je s bazama na Krku, Divuljama i Čilipima služba pokrila čitavo područje hrvatske obale i otoka.

"Helikopter s Čilipa polijeće za tri do četiri minute i do Metkovića mu treba 13, a do Korčule 14 minuta, što je izrazito brzo. Ukupno će u projekt do kraja godine biti uključeno 24 liječnika i 28 medicinskih sestara i tehničara, koji raditi u tjednim dežurstvima", rekla je Grba-Bujević.

image
Bozo Radic/Cropix

Hitnu helikoptersku medicinsku službu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji financiraju Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je ustupilo helikopter s posadom, Ministarstvo zdravstva, koje je osiguralo zdravstveno osoblje, Dubrovačko-neretvanska županija koja plaća smještaj i prehranu posade i zdravstvenog osoblja u Zračnoj luci Dubrovnik.

image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 14:24