UBIO 13 ZAROBLJENIKA

U Karlovcu crvenom bojom zaliven mural posvećen ratnom zločincu Hrastovu, ‘Boysi‘ ga odmah očistili

Iste noći kada je oslikan mural, Gradsko vijeće Karlovca je odlučilo imenovati sporni most po "Jedinici specijalne policije Grom"

Tri mjeseca nakon što je napravljen, noćas je netko crvenom bojom zalio i uništio mural posvećen Mihajlu Hrastovu.
Na fotografiji: Navijači čiste mural.

 Robert Fajt/Cropix

Crvenom bojom netko je u noći na petak u karlovačkoj gradskoj četvrti Rakovac zalio mural posvećen bivšem specijalcu Mihajlu Hrastvou, osuđeniku za ratni zločin.

Podsjetimo, mural je "otvoren" 21. rujna, točno na 30. godišnjicu počinjenja zločina, u kojemu je ovaj bivši pripadnik Jedinice specijalne policije Grom na mostu preko Korane 100 metara dalje iz strojnice Ultimax ubio 13 i teško ranio dvojicu rezervista JNA, koji su se prethodno predali i položili oružje, a on ih je zajedno sa još dvojicom suboraca trebao prepratiti u policijske prostorije.

Mural njegova lika, zajedno s obilježjima Jedinice, te trobojnice i strojnicom Ultimax oslikali su pripadnici karlovačkog BBB-a, koji su ga u petak u jutarnjim satima i čistili od boje kojom je zaliven.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Za Vrhovni sud, podsjetimo, Hrastov se ogriješio o Ženevsku konvenciju i počinio ratni zločin zbog čega je, nakon 20-godišnjeg maratonskog postupka bio osuđen na četiri godine zatvora, no za veliki broj Karlovčana njegov je čin bio herojski, jer, suprotno utvrđenim činjenicama na sudu, vjeruju u verziju da je bio napadnut te da je pucao u samoobrani. Tu verziju, međutim, zastupao je i Županijski sud u Karlovcu u tri prvostupanjske presude koje je rušio Vrhovni sud, sve dok ga na kraju nije osudio.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Iste noći kada je oslikan mural, Gradsko vijeće Karlovca je odlučilo imenovati sporni most po "Jedinici specijalne policije Grom", što je također izazvalo dosta kontroverzi u javnosti.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:45