POMOGLI MU PUTNICI

U kolicima htio ući u tramvaj, ZET-ovci mu nisu htjeli pomoći: ‘Alo, čiji je ovo posao?!‘ Imamo reakciju ZET-a

Izražavamo žaljenje i upućujemo ispriku zbog situacije koja nas je neugodno iznenadila - poručili su iz ZET-a
Invalid razgovara s vozačicom ZET-a
 Screenshot: Cropix

U ponedjeljak oko 10:45 fotoreporter Jutarnjeg lista zabilježio je kamerom incident na Trgu bana Josipa Jelačića. Kako se može vidjeti na snimci, čovjek u invalidskim kolicima pokušava ući u tramvaj na Trgu, ali ne može. Pokušava uvjeriti vozačicu tramvaja da mu spusti invalidsku rampu, ali ovaj to ne čini.

- Alo, alo, čiji je ovo posao?! Jeste spustili rampu...? - raspravlja čovjek u invalidskim kolicima s vozačicom i još jednim djelatnikom ZET-a na ulazu tramvaja. Njihove se reakcije ne mogu vidjeti, ali se može vidjeti da nisu baš pohitali invalidu pružiti pomoć. Inače, obveza je vozača ZET-a, ako ne već stvar pristojnosti, da putniku u invalidskim kolicima spusti rampu na ulazu kako bi mogao ući. Sve što treba je povući ručicu kojom se rampa otvara i spušta na pod. Međutim, u ovom slučaju, iz nekog razloga, pomoć vozača, ali i još jednog djelatnika ZET-a je izostala, a ostali su putnici morali uzeti stvari u svoje ruke.

- Evo, ovdje je rampa, samo ručicu potegneš - objašnjava gospodin u kolicima putnicima koji su u prvi mah mislili da je za spuštanje rampe potreban poseban ključ ili alat koji ima samo vozač.

Snimku ovog događaja našeg fotoreportera Damjana Tadića poslali smo u ZET i zatražili očitovanje. Pitali smo, među ostalim, ima li vozač obvezu izaći iz kabine i spustiti rampu kada vidi da invalid pokušava ući u tramvaj i zašto to sada nije učinjeno. Također, jesu li možda uvedena neka pravila, zbog korone, koja vozača sprječavaju u napuštanju kabine.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

- Izražavamo žaljenje i upućujemo ispriku zbog situacije koja nas je neugodno iznenadila. Zagrebački električni tramvaj njeguje korektnu suradnju s najosjetljivijim korisničkim skupinama, odnosno osobama s invaliditetom. Upoznati smo s događajem jer nam se telefonskim putem naš sugrađanin i izravno obratio te smo žurno pokrenuli interni postupak kojim se utvrđuju okolnosti, a shodno tome poduzimaju i odgovarajuće mjere. Prometno osoblje koristi svu opremu na vozilima, a svakodnevno se pruža asistencija i putnicima koji za ulazak koriste rampe te ćemo aktivirati raspoložive mehanizme kako se slične situacije ne bi ponovile - odgovorili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:47