‘BANIJA JE NAŠA KUĆA‘

U Petrinji otvoren prvi centar SNV-a, došli Dumbović i Pupovac: ‘U ovoj tragediji svi smo jednaki‘

‘Moramo biti i ostati partneri u interesu boljitka naših građana‘, kazao je Pupovac
Milorad Pupovac i Darinko Dumbović
 Damir Krajač/Cropix

U Petrinji je otvoren prvi centar Srpskoga narodnog vijeća na području Sisačko-moslavačke županije iz kojeg će se koordinirati sve humanitarne akcije i u kojem će biti sjedište volontera i drugih uključenih u humanitarne akcije.

Centar je u dva spojena kontejnera, dar grada Beograda, a uskoro će u još jednom kontejneru, koji će se dodati, biti sjedište petrinjskog paroha Saše Umičevića, koji je ostao bez doma.

Kako je prilikom predstavljanja centra i projekta "Banija je naša kuća" rekao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, sličan će se centar, u jednoj kući, uskoro otvoriti i u Glini.

Zahvalio je mnogim suradnicima koji su i dosad sudjelovali u humanitarnim akcijama, te Gradu Petrinji i gradonačelniku Darinku Dumboviću na suradnji.

"Vjerujem da će sustav obnove u Sisačko-moslavačkoj županiji biti drukčiji nego u Zagrebu. Znam kakvi se razgovori vode u vladajućoj koaliciji i Vladi, te kakav je osjećaj ljudi koji upravljaju državom. Ipak, dok je tlo seizmički živo, teško može početi ozbiljnija obnova, ali treba izbjeći i stihijsku obnovu. Očekujemo novu kvalitetu obnove i življenja", rekao je Pupovac.

Pupovac: "Banija je naša kuća" u suradnji sa nevladinim organizacijama, CZ, Hrvatskom vojskom, Stožerom

Dodao je kako će se projekt "Banija je naša kuća" ostvarivati u koordinaciji sa svim nevladinim i drugim organizacijama, Civilnom zaštitom, Hrvatskom vojskom, Stožerom i svim drugim tijelima, te da će djelovati još organiziranije. Bez suradnje s njima, SNV ne bi ostvario ni 30 posto dosadašnjih rezultata. "Mi smo samo jedan segment u cjelokupnom sustavu i ne možemo djelovati samostalno", istaknuo je Pupovac. Kako je zaključio, "moramo biti i ostati partneri u interesu boljitka naših građana".

Gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako su grad Petrinju i SNV sada povezale i ljudske tragedije, te kako je, unatoč nekim razlikama, ostvarena vrlo dobra suradnja.

"U ovoj tragediji svi smo jednaki, nedostaju nam ispružene ruke pomoći. Svi mi u Petrinji, Sisku i Glini želimo da se pri obnovi poštuju visoki standardi, te da ih što hitnije u praksi provedemo. Ako nam je prvi i glavni cilj čovjek, sigurno ćemo uspjeti i onda će naša misija biti opravdana", rekao je Dumbović. "Moramo biti i ostati partneri u interesu boljitka naših građana", istaknuo je.

image
Damir Krajač/Cropix

Dumbović zadovoljan zakonskom regulativom

Na pitanje novinara je li zadovoljan zakonskom regulativom o obnovi, odgovorio je kako je dobar svaki zakon koji se brzo može provesti. Izrazio je zadovoljstvo što je model 60:20:20 zamijenjen namjerom da se svima obnove kuće iz državnog proračuna. Izgradnju ili obnovu objekata, kako je rekao, treba početi što prije, posebno kada su u pitanju škole.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević, koji je bio nazočan u ime Vlade i Stožera, istaknuo je važnost dobre suradnje s lokalnom samoupravom, bez koje bi rezultati izostali.

"Nevladine organizacije su dodana vrijednost i moramo djelovati zajednički kao tim. Svaka donacija je pomoć ljudima i na takvim donacijama moramo biti zahvalni. Važno je da svi budu na toplom i da imaju topli obrok", rekao je Milošević.

Izaslanstvo SNV-a u Gornjoj Bačugi podijelilo je pet peći ugroženim obiteljima, a Crvenom križu su predali donaciju od 500 pari gumenih čizama. Kako je najavljeno, uskoro će iz pirotskoga "Tigra" stići još tisuću pari.

Milorad Pupovac sa suradnicima je obišao i dvije obitelji u Petrinji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:26