‘KAO DA SU 80-E!‘

U Rijeku stigao prvi vlak s 500 čeških i slovačkih turista, do kraja ljeta ih dolazi još 30.000!

Nakon dolaska u Rijeku, češke turiste će do njihovih konačnih turističkih destinacija voziti posebni autobusi u organizaciji RegioJeta
Vlak kreće iz Praga
 Boris Kovacev/Cropix

U srijedu nešto poslije 10 sati ujutro u Rijeku je stigao prvi vlak s češkim i slovačkim turistima. Njih 500, koji su krenuli na put sinoć, stigli su vlakom privatnog željezničkog češkog operatera RegioJet. Prva je to direktna željeznička veza između Hrvatske i Češke.

Vlak je krenuo iz Praga, prošao kroz Pardubice, Brno, Bratislavu, Budimpeštu, Ljubljanu, da bi naposlijetku stigao u Rijeku.

Do 11. srpnja vlak će prometovati triput tjedno - utorkom, petkom i nedjeljom. Nakon tog datuma, u planu su veze svakog dana sve do kraja praznika.

Nakon dolaska u Rijeku, češke turiste će do njihovih konačnih turističkih destinacija voziti posebni autobusi, također u organizaciji RegioJeta.

image
Vlak kreće iz Praga
Boris Kovacev/Cropix

Pristupačne cijene

Put od Praga do Rijeke košta od 22 eura (166 kuna) za obično mjesto, ili od 30 eura za kupe s krevetom (227 kuna). U cijenu su pritom uključeni kava i doručak, napominje RegioJet. U vlaku je dostupna i internet konekcija, a tijekom puta bit će mogućnost naručiti grickalice ili piće.

Vlak ima do 12 vagona, s ukupnim kapacitetom za 560 putnika.

Ogroman interes

Otkako su početkom lipnja u prodaju puštene karte tu liniju između Praga i Rijeke, samo u jednoj večeri prodano je više od pet tisuća karata, što je iznenadilo i samu kompaniju.

Očekuje se da će ove sezone vlakovima u Hrvatsku ući 30.000 Čeha.

'Ovaj prvi noćni vlak vrlo je komforan za putovanje. I 30.000 prodanih karata je nešto fantastično. Nisam ni sanjala da će tako biti kad smo počeli dogovarati ovaj projekt', rekla je za Dnevnik.hr Ljiljana Pancirov, češka veleposlanica u Hrvatskoj.

image
Vlak kreće iz Praga
Boris Kovacev/Cropix

Zadovoljni su i turisti koji su u Hrvatsku ranije dolazili automobilima. Ističu da je vlak udoban, a taj im se način putovanja na more sviđa.

'Vraćamo se u osamdesete, kad smo odmor proveli u Hrvatskoj, tada Jugoslaviji. Kampirali smo s našim roditeljima i malom djecom i jako nam se dopalo', kaže turistica Jana Fryboa za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 08:16