VELIKI PORAST

Ministar Beroš i Nacionalni stožer potvrdili: ‘Imamo 30 novozaraženih danas‘

Novi slučajevi zaraze zabilježeni su u nekoliko županija. Žarište je u Slavoniji
Zagreb, 080520.
Konferencija za medije Stozera civilne zastite Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Vili Beros.
 Hina/ Pool/ Edvard Susak

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata registrirano 30 novozaraženih od koronavirusa, rekao je danas ministar zdravstva Vili Beroš u Splitu.

- To ukazuje na potrebu da budemo oprezni, ali ne znači da je epidemiološka situacija značajno pogoršana. Rast imamo, ali još uvijek nije eksponencijalan. Ne bih ovo još nazvao drugim valom - rekao je ministar.

Detaljnije informacije o broju zaraženih objavljene su na stranici koronavirus.hr.

Trenutno je potvrđeno ukupno 2.366 osoba zaraženih koronavirusom i u posljednja 24 sata zabilježeno je 30 novih slučajeva. Jedna novooboljela osoba je iz Istarske županije i jedna iz Brodsko-posavske županije. Dvije novooboljele osobe su iz Dubrovačko-neretvanske županije i dvije iz Zagrebačke županije, 12 novooboljelih osoba je iz Grada Zagreba te 12 novooboljelih osoba je iz Osječko-baranjske županije.

Oporavile su se 2.142 osobe, nema pacijenata na respiratoru, a bolnički se liječi 16 osoba. Do sada je testirano 73.093 osoba, od toga 347 u posljednja 24 sata.

Preminulo je stotinu i sedam osoba.

Osječko-baranjska županija

Jutros je stigla vijest o 10 zaraženih časnih sestara iz samostana "Milosrdnih sestara svetog Križa" u Đakovu. Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestili su da je u toj županiji zabilježeno 23 novooboljelih, od čega je 12 novih od sinoć, te da postoje dva potencijalna žarišta. Za sada se šest bolesnika nalazi u bolnici, no oni nisu životno ugroženi.

U nedjelju poslijepodne tri sestre su dobile temperaturu, nakon čega su se javile svojoj liječnici koja je izvijestila epidemiologa.

Iz preventivnih razloga u utorak je zatvoren i dječji vrtić "Sunčev sjaj Nazaret", a zatvorena je i samostanska crkva u kojoj se, doduše, mise ni ranije nisu održavale.

U samostanu je inače oko 180 sestara i od sada su u samoizolaciji.
Stožer je priopćio i da se pretpostavlja da su se časne sestre zarazile na Kosovu, odakle su se vratile prije nekoliko dana.

- Stožer Osječko-baranjske županije donio je odluku o zabrani posjeta domovima za starije i nemoćne, a svi naši dragi sugrađani koji idu u posjet liječnicima, bilo u KBC-u, bilo u domovima zdravlja, moraju nositi maske. Nikakve panike ne bi trebalo biti, nismo iznenađeni i odgovaramo na sve izazove koje imamo - rekao je predstavnik stožera.

Grad Zagreb

Raste broj novooboljelih od koronavirusa i u Zagrebu. U protekla 24 sata je zabilježeno 12 novih zaraženih osoba, potvrdio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Samoizolacija je u protekla dva tjedna određena za ukupno 451 osobu, od toga u ponedjeljak za njih 82, rekao je Šostar i dodao da su epidemiolozi ulovili sve kontakte novozaraženih, zbog čega je i broj samoizolacija tako velik.

Istarska županija

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije analizom uzoraka briseva potvrđena je zaraza koronavirusom kod tri osobe. Riječ je o uvezenim slučajevima.

Jedna osoba je strani državljanin, turist iz Republike Srbije, koja je ostvarila kontakt s pozitivnom osobom u Beogradu. Sukladno protokolu, turist se nalazi u privatnom smještaju, a posredstvom HZJZ-a i IHR sustava, dogovara se povratak u matičnu zemlju.

Druge dvije osobe zarazile su se tijekom boravka u BiH.

Zagrebačka županija

Zagrebačka županija u utorak bilježi dva nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području županije danas do 11 sati evidentirano je ukupno 138 osoba kojima je potvrđena zaraza covidom-19.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više.

Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su umrle.

Iz Zavoda napominju kako imaju osam ispostava na svom području, od kojih svaka obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine.

Grad Sveta Nedelja jedini je u županiji koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor, stoji u priopćenju.

Iz županijskog Stožera ponovno apeliraju na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa, te posebice vode računa o socijalnoj distanci.

Također, pozivaju ih i da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. "Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", zaključuju u Stožeru.

Splitsko-dalmatinska županija

U protekla 24 sata nije zabilježena niti jedna nova zaraza koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Obrađeno je ukupno 17 testova, od kojih niti jedan nije pozitivan. U samoizolaciji se nalazi 136 osoba, priopćio je tamošnji stožer.

Zadarska županija

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je na svom Twitteru kako u Zadru za sada nema novooboljelih, a od osoba koje su prethodnih dana testirani kao pozitivni na koronavirus, samo jedna osoba ima povišenu temperaturu, dok su ostali bez simptoma.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko- kninske županije nema novoboljelih od koronavirusa, izvijestio je u utorak prijepodne Stožer civilne zaštite Šibensko- kninske županije.

To je dobra vijest s obzirom da se zna kako je čak 46 djece iz Teniskog kluba Šubićevac bilo u Zadru na teniskom turniru Adria tour i družilo se na Kid's Dayu s nekim od zaraženih tenisača.

Kako su izvijestili iz županijskog Stožera pod nadzorom je 16 osoba s područja Šibensko- kninske županije, od kojih se 11 vezuje za teniski turnir u Zadru, javlja Šibenski.hr.

U Karlovačkoj županiji 16 osoba u samoizolaciji, čekaju se rezultati 5 testova

U Karlovačkoj je županiji 16 osoba u samoizolaciji, a danas će biti testirano još pet osoba koje su bile na teniskom turniru u Zadru. Rezultati će stići poslijepodne. Jučer je u Karlovačkoj županiji testirano 11 osoba, a svi su nalazi negativni.
Sve osobe iz te županije koje su testirane, vezane su uz teniski turnir u Zadru, a radi se o šest odraslih osoba i 10 djece, javlja KAportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:17