KORONAVIRUS

U Istri od sutra nove, postrožene mjere; šef Stožera: ‘Već sad vam mogu reći čega neće biti...‘

Danas su u Istarskoj županiji evidentirana tri nova slučaja zaraze koronavirusom
Dino Kozlevac
 Goran Šebelić/Cropix

Nakon što su danas u Istri evidentirana tri nova slučaja zaraze koronavirusom, i to samo par dana nakon što su evidentirana prva dva slučaja nakon više od 70 dana bez ijednog oboljelog, Istra se diže na noge.

Radi se o uvezenim slučajevima iz Bosne i Hercegovine te o jednom slučaju iz Srbije. Čelni čovjek Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac kazao je da će u srijedu obznaniti nove postrožene mjere za građane Istre kako se epidemija ne bi širila, i to u najgorem trenutku - kada na Poluotok pristiže sve više turista.

- Sutra ćemo obznaniti nove mjere. No, već sada mogu reći da neće doći do zatvaranje svega kao što je to bio slučaj u ožujku kada smo imali prve slučajeve. Radi se o tome da ćemo zatražiti da se postroži pridržavanje određenih mjera, kazao nam je kratko Kozlevac.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je pak na svom Facebook profilu javno zatražio da građani Istre zadrže povoljnu epidemiološku sliku.

- U Istri je pandemija već duže vrijeme pod kontrolom. Međutim, otvaranjem granica sporadično se pojavljuju novi, uvezeni slučajevi. Virus još uvijek tu i moramo naučiti živjeti s njim i zajednički doprinijeti tome da se normalan život nastavi, prije svega da ostanemo zdravi, da se gospodarske aktivnosti nastave i da osiguramo siguran i ugodan boravak našim gostima i turistima. Osim pridržavanja osnovnih mjera zaštite, to podrazumijeva odgodu putovanja u zemlje u kojima epidemiološka situacija nije pod kontrolom! Putovanja u te zemlje, ukoliko nije nužno, TREBA ODGODITI dok se situacija ne popravi. Na taj način štitite sebe, ljude oko sebe i doprinosite naporima da ovu turističku sezonu odradimo što bolje i uspješnije! Broj turista u Istri raste iz dana u dan, Istra ima status sigurne regije i ne smijemo to dovoditi u pitanje. Isto tako, apeliram na Vladu i nacionalni Stožer da preispitaju graničnu politiku prema državama koje pandemiju nisu stavile pod kontrolu, poručio je Miletić.

Inače, kada govorimo o uvezenim slučaju iz Srbije riječ je o turistu koji je bio u kontaktu sa zaraženom osobom iz Beograda, a u Istri je boravio u privatnom smještaju. Liječit će se u svojoj zemlji. Baš zbog mogućnosti ovakvih slučajeva, još prošli tjedan Istra je odlučila u većim turističkim središtima organizirati smještaj za one turiste koji su bili u doticaju s oboljelima. Zatražili su i hitan protokol postupanja u slučaju zaraze među turistima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:09