BRIEFING

Vanđelić nam je otkrio kada će građani koji su ostali bez krova nad glavom useliti u obnovljene domove

‘Nisam HDZ-ov čovjek nego svoj čovjek. Jesam li čovjek za specijalne zadatke? Možda...‘
Damir Vanđelić
 Hanza Media Tv

Uz potres, pogodila nas je i pandemija i zbog toga stvari idu sporije. Fond je počeo raditi prije samo sedam tjedana i sada radimo na dokumentaciji za javnu nabavu za organizaciju obnove. Vjerujem da će građani koji su ostali bez krova nad glavom u svoje obnovljene kuće i stanove useliti 2022. godine, možda neki od njih krajem 2021.“, poručio je u emisiji Briefing ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba i okolice od potresa Damir Vanđelić.

U hostelu je još uvijek smješteno 185 ljudi, a trošak obnove oštećenih objekata procjenjuje se na 42 milijarde kuna. Fond će, kaže Vanđelić, iduće godine za obnovu stambenih objekata građana imati na raspolaganju oko milijardu kuna od čega je u državnom proračunu osigurana tek četvrtina – 245 milijuna kuna. Ostak će nadoknaditi iz EU fonda solidarnosti i zajma Svjetske banke.

Prema njegovim riječima u narednim godinama u obnovu će se ulagati značajno više pa cijeli proces ne trebao trajati dulje od desetak godina. To će biti moguće uz pomoć kredita koje ćemo otplaćivati kroz naredna desetljeća. Naglašava kako je iz EU fonda u državni proračun Hrvatske već uplaćen cjelokupan predviđeni iznos za obnovu Zagreba od 683 milijuna eura, odnosno 5,1 milijardu kuna.

- Obnova Zagreba je projekt vrijedan kao 25 Peljeških mostova. Moramo voditi brigu da novac trošimo na najekonomičniji mogući način i zato su sustavi kontrole jači nego ikada prije u javnom sektoru u Hrvatskoj - ističe Vanđelić koji vjeruje da će ti sustavi doista biti efikasni.

Fond će, dodaje, imati operativne koordinatore koji će pomagati ljudima i bit će organizirani po gradskim četvrtima. Bit će na raspolaganju ljudima za davanje detaljnijih informacija oko obnove. Obrasci za prijavu obnove mogu se naći na web stranici fonda www.fzo.hr“, ističe Vanđelić dodajući kako će jako mali broj zgrada i kuća u Zagrebu trebati rušiti, svega stotinjak od 6500 koje su trenutno neupotrebljive. I građani koji su sami već krenuli u obnovu mogu računati da će im država nadoknaditi 80 posto troškova ako im je to prva nekretnina, odnosno 50 posto za drugu nekretninu.

- Nisam HDZ-ov čovjek nego svoj čovjek. I svi koji me znaju tako me i tretiraju, uključujući i premijera. Jesam li čovjek za specijalne zadatke? Možda. Mislim da ima i kvalitetnijih ljudi od mene koji bi to mogli raditi, no ovo je jedna od stvari za koje imam i obrazovanje i praktično znanje - govori Vanđelić pa dodaje:

- Da se osnuje stranka piva, u nju bih se odmah učlanio.

Kao predsjednik nadzornog odbora Ine, smatra da je izvrsna ideja da hrvatska država od mađarskog MOL-a otkupi njegov vlasnički udio u Ini. Ina je, kaže, odlična kompanija, a narednih 20 godina će sigurno i dalje vladati velika potražnja za fosilnim gorivima. Stoga je on veliki zagovaratelj ideje o preuzimanju Ine koju je premijer Andrej Plenković najavio na Badnjak prije četiri godine, no još nije došlo do realizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:50