REPLIKA

Vedriš: ‘HGK se svodi na 4 čovjeka koji putuju službenim autima‘ Carić: ‘HGK ne treba ukidati‘

U studiju Jutarnjeg lista pored Lucijana Carića okupili smo i dvoje ekonomista, Vedranu Pribičević te Mladena Vedriša
Replika: Mladen Vedriš, Vedrana Pribičević, Lucijan Carić
 Screenshot Video Jutarnji.hr

"Od '94., kad sam postao obveznik članarine u HGK, komora me kontaktirala možda jednom, a niti tada nismo uspjeli ostvariti suradnju. Ne vidim koju bih to uslugu trebao od te institucije", kazao je u emisiji Replika poduzetnik i poduzetnik iz tvrtke DefenseCode Lucijan Carić koji je ovih dana poznatiji postao nakon što je odbio nominaciju za nagradu Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore.

U studiju Jutarnjeg lista pored Carića okupili smo i dvoje ekonomista, Vedranu Pribičević te Mladena Vedriša, čovjeka koji je u periodu od 1993. do 1995. godine bio na čelu ove institucije kako bismo razgovarali o tome je li stiglo vrijeme da se ova institucija reorganizira.

Kako bi trebala izgledati i funkcionirati nova, moderna gospodarska komora?

I jesu li službene institucije koje skrbe o gospodarstvu, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, iznevjerile poduzetnike u jednoj od najvećih ekonomskih kriza?

Sugovornici su se složili kako postoje neka područja u kojima bi reformirana Komora mogla pomoći poduzetnicima, poput pružanja pomoći u postupcima prijave za fondove EU ili pak kod snalaženja kroz propise koji se neprestano mijenjaju.

"Ako se netko želi primiti posla, ima puno prostora za tako nešto. No komora je danas, nažalost, ispražnjena od sadržaja, ostala je samo njena forma, iz nje je izostala i praktično svaka vrsta kritičnosti i zapravo se svodi na četiri do pet čovjeka koji negdje putuju službenim automobilima, i to je to. Komoru treba postaviti tako da ona stvara rezultate u segmentima zbog kojih je osnovana", rekao je Vedriš prisjetivši se kako mu je prvo službeno putovanje kao šefu tadašnje HGK bio ono u Beč, jer je želio provjeriti kako posao radi austrijska komora.

Vedrana Pribičević kazala je kako je Hrvatska praktično jedina od novijih članica EU koja je zadržala obvezno članstvo u HGK, spomenuvši Sloveniju koja je dobrovoljno članstvo uvela 2006. godine, potom i Mađarsku, Slovačku te Makedoniju.

"Ne razumijem taj strah od uvođenja dobrovoljnog članstva, dapače, ja sam optimista pa vjerujem da bi Komora možda u tom slučaju zarađivala i više, ukoliko bi obavljala funkcije koje poduzetnicima trebaju", rekla je Pribičević.

Sugovornici su se složili kako se priča s komore zapravo širi na činjenicu da su poduzetnici u Hrvatskoj opterećeni parafiskalnim nametima, a Vedriš je spomenuo kako se i sam svake godine čudio kad bi mu stigla obavijest da je zaboravio platiti naknadu turističkoj zajednici.

Carić napominje kako HGK nikako ne treba ukidati.

"Ni u kojem slučaju, pa to bi za Komoru bio božji dar. Nju lijepo treba staviti na tržište pa da vidimo", rekao je Carić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:01