NE SMETA IM NI KIŠA

Veliki prosvjed u Splitu, pridružili su se i navijači: ‘Nećemo ucjene, Beroša na robiju!‘

Pjevaju navijačke pjesme, spominje se Hrvatsko proljeće i viču da bi Beroš trebao na robiju
 Tom Dubravec/Cropix

Što to ujedinjuje i lijeve i desne, stare i mlade, obrazovane i one (malo) manje? U splitskom KBC-u otvara se treći kat za Covid pacijente, a na dnu Marmontove večeras se održava još jedan u nizu ovotjednih prosvjeda protiv Covid potvrda. Ni kiša, ni grmljavina nisu ih zaustavili. Odlučno skandiraju kako odbijaju potvrde, piše Slobodna Dalmacija.

- Odakle dolazi najveći dišpet?, upitala je okupljene jedna od prosvjednica, koja se popela na binu, a publika joj je gromoglasno odgovorila:

- Iz Splita!

U jednom se svi okupljeni slažu - svi ko jedno - ne žele COVID propusnice!

Tradicionalnim uzvikivanjem "U boj, u boj, za narod svoj!", kao dozivaju i prozivaju druge oko sebe, koji, možda, ne razmišljaju isto...

Počinje i prozivanje vladajućih:

- Beroša na robiju!, uzvikuju, dodajući:

- Plenkoviću, odlazi!

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

Tom Dubravec/Cropix

Govornica povlaći pitanje dijeljenja otkaza, jer, ruku na srce to je i realno očekivati ukoliko netko sustavno odbija sebe testirati. Okupljeni joj odgovaraju:

- Ne može, ne može, pjevajući, strastveno: "Samo nas nebo rastaviti može".

Mislav Mlikotić poziva se na pozornicu. On je student, njegova ekipa je iz Studentskog preporoda, organizirali se i ponudili pomoć svima kojima će se odbit ulazak na radno mjesto.

- Zamislite solidarnost koju pokazuju studenti, na dispoziciju su svima koji ostanu pred vratima svojih radnih mjesta. Biti će svjedoci pred zapisnikom kojega policija mora napraviti - govori moderatorica.

Uzvik publike na to je: Hrvatsko proljeće!

- Studenti su uz svoj narod bili 40 i neke, 90te, i sada 2021. Ovo je početak igre sa maskama i navučenim rukavicama. Ovo je početak otvorenog totalitarizma i diktature. Ali su tako i zvona koja bude i pozivaju na ustanak - govori Mislav.

Na transparentima koje okupljeni prosvjednici nose može se pročitati: Sloboda savjesti, Stop ucjenama, Vjerska sloboda, Neosivna znanost je naša znanost!

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Pjeva se: Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati...

- Nije bitno cijepljeni ili necijepljeni, preboljeli covid ili ne, mi smo za jedno - nećemo ucjene! - govori Mislav i poziva okupljene da dođu pred institucije.

Na to zapjevaše: Samo je jedno u mom životu vrijedno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:32