POLIMAC PREPORUČUJE

‘Vijesti iz svijeta‘ priča je o dvoje ljudi koji se ne mogu razumijeti, ali moraju surađivati

Film "Vijesti iz svijeta" nastavlja se na hollywoodsku tradiciju filmova u kojima mlada glumica glumi nasuprot etablirane zvijezde
Tom Hanks i Helena Zengel
 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia

Filmovi u kojima mlada glumica, ponekad čak i dijete, glumi nasuprot etablirane zvijezde ili zvijezde u usponu dio su hollywoodske tradicije, a ima ih toliko puno da bi ih se moglo tretirati kao zanimljiv mikro-žanr.

Jodie Foster u "Taksistu" glumi s Robertom De Nirom, Jennifer Connelly u "Labirintu" glumi s Davidom Bowiejem, Hailee Steinfeld u "Čovjeku zvanom hrabrost" glumi s Jeffom Bridgesom, Dakota Fanning u "Ja sam Sam" glumi sa Seanom Pennom, Dawn Lyn u filmu "Vatreni obračun" glumi s Gregoryjem Peckom, Tatum O'Neal u filmu "Papirnati mjesec" glumi sa svojim ocem Ryanom O'Nealom, a Kirsten Dunst u "Intervjuu s vampirom" glumi s čak dvojicom - Bradom Pittom i Tomom Cruiseom.

Toj su se dugogodišnjoj tradiciji nedavno pridružili proslavljeni američki glumac Tom Hanks ("Spašavajući vojnika Ryana", "Forrest Gump", "Kapetan Phillips") i 12-godišnja njemačka glumica Helena Zengel ("System Crasher", "Dark Blue Girl").

Hanks i Zengel igraju glavne uloge u western drami "Vijesti iz svijeta" engleskog redatelja Paula Greengrassa ("Kapetan Phillips", "Bourneov ultimatum", "Krvava nedjelja") koji pripovijeda o pokušaju veterana Građanskog rata u SAD-u kapetana Kidda (Hanks) da djevojčicu Johannu (Zengel) vrati članovima njezine obitelji. Kidd sada za život zarađuje tako što putuje od grada do grada i mještanima čita vijesti, a Johannu susretne na cesti na kojoj se dogodio napad na kočiju. Kidd Johannu tada uzme pod svoje, a ubrzo nakon toga na jednoj kontrolnoj točki dobije zadatak da je vrati ujni i ujaku. Bivši vojnik, međutim, vrlo brzo otkrije da će taj zadatak biti poprilično težak i naporan, tim više jer se on i djevojčica nikako ne mogu sporazumjeti.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o izvedbama Hanks i Zengel, Greengrassovoj režiji te holivudskoj tradiciji na koju se oslanjaju "Vijesti iz svijeta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:51