POZNATI ZA JUTARNJI

‘Vodi se propaganda o srpskoj pobuni 90-ih, a ključnu stvar svi zaboravljalju‘

Najluđe je što se rat više odmiče, to je više onih koji Srbe doživljavaju kao prijetnju - primjećuje novinar Saša Kosanović
Duško Ljuština, Predrag Ličina, Saša Kosanović
 Hanza Media, Afp

„Je..t ćemo srpske žene i djecu“ pisalo je na transparentu koji su 11. lipnja razvukli pripadnici BBB s Kustošije. Uz transparent su bile izvješene zastave HOS-a, a ikonografiju je krasilo i ušato U.

Gnjusni govor mržnje izazvao je gomilu reakcija. Nema političara koji se nije izjasnio – ovako ili onako. Reagirala je i policija kojoj je transparent razvučen takoreći pod nosom. Priveli su šestoricu BBB-a i pokrenuli protiv njih postupak.

Mi smo, pak, razgovarali sa Srbima. O tome kako podnose izljeve netrepeljivosti prema Srbima, gdje vide uzroke, i postoji li izlaz iz labirinta mržnje govorili su jedan od naših najvećih kazalištaraca Duško Ljuština, novinar Saša Kosanović i režiser Predrag Ličina, autor jedinog hrvatskog SF-a „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“.

Čak smo ih pitali tko će biti posljednji Srbin u Hrvatskoj, i svi su dali odgovor. Svatko drugačiji, ali nitko nije prognozirao da će to biti Milorad Pupovac.

Ljuština je podsjetio kako se svojedobno Margaret Thacher u svega dva mjeseca obračunala s podivljalim navijačkim skupinama, no dvoji da u Hrvatskoj postoji politička snaga koja bi to mogla.

Kosanović se obratio lažnim moralistima i pitao ih kakva je razlika između natpisa „Je..t ćemo srpske žene i djecu“ i pokliča "Za dom spremni". „Što su ustaše radile u drugom svjetskom ratu, nego silovale i klale? Zašto bi to bilo nešto posebno u odnosu na sadržaj transparenta?“ kaže Kosanović i pita se jesu li reakcije bile na prostotu ili iskazanu netrpeljivosti i mržnju.

„Kustošija?“, „Gdje bi to bilo?“ – pita Ličina i hladno kaže da je on iz Dugava i nikada nije prešao Savu.

Zašto se dio Hrvata osjeća ugroženima od Srba? Je li to zato što smo pet godina ratovali i mnogo je onih koji su nekoga izgubili?

- Najluđe je što se rat više odmiče, to je više onih koji Srbe doživljavaju kao prijetnju - primjećuje Kosanović i zaključuje da je to posljedica 30-godišnje politike i vođenja propagande o srpskoj pobuni. A nisu se, nastavlja, svi Srbi pobunili. Pola Srba u Hrvatskoj nije bilo dio pobune.

- Djeca koja su prošla školovanje u zadnjih 30 godina imaju više mržnje i predrasuda prema Srbima nego njihovi roditelji koji su sudionici rata - kaže Kosanović.

- Prijetnja su nam miješani brakovi. A to znam po sebi. Ja sam u vezi s Hrvaticom - tvrdi Ličina koji živi poslijeratni miješani braki. A svjedok je i miješanog braka svojih roditelja – prijeratnog.

Naši sugovornici imaju ideju kako ugasiti mržnju. Tri stvari, kaže Ljuština: obrazovanje i kultura, obrazovanje i kultura i treće – obrazovanje i kultura.

Ličina kaže da priča o gašenju nema smisla ako se ne nađe piromana.

Kosanović ne dvoji kako desnica razumije samo batinu.

Ipak poziva:

- Ajde ljudi da smanjimo taj gas! Braćo i zemljaci, da se vratimo u normalni tok. Do drugog rata.

Na kraju videa saznat ćete za koje nogometne klubove navijaju Srbi u Hrvatskoj i čuti proročanske riječi Predraga Ličine upućene potomcima oca domovine, Ante Starčevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 19:11