SMRTONOSNA BOLEST

Zabilježili prvi slučaj zaraze ebolom nakon 30 godina: ‘Djevojka (18) je završila u bolnici‘

U Obali Bjelokosti zabilježen je prvi slučaj zaraze virusom ebole u gotovo trideset godina
Vlasti su zbog jednog slučaja na cijepljenje poslali dvije tisuće ljudi
 Issouf Sanogo/Afp/Profimedia

U Obali Bjelokosti zabilježen je prvi slučaj zaraze virusom ebole u gotovo trideset godina. Na virus je pozitivna 18-godišnjakinja, koja je hospitalizirana. Vlasti i Svjetska zdravstvena organizacija sumnjaju na još jedan slučaj zaraze, a još devetero osoba navedeno je kao bliski kontakt.

Vlasti su relativno brzo organizirale cijepljenje za oko dvije tisuće stanovnika susjedstva u bivšem glavnom i najvećem gradu Obale Bjelokosti, Abidjanu. Ondje je 18-godišnjakinja prebivala prije nego što je zbog simptoma hospitalizirana. Osim cijepljenja stanovništva, cijepljeno je i otprilike dvjesto radnika odjela na koji je primljena zaražena djevojka. Radi se o liječnicima, medicinskim sestrama, ali i nosačima i ostalom osoblju bolnice.

Zdravstveni radnici uspjeli su locirati otprilike sedamdeset osoba za koje se smatra da je zaražena djevojka dijelila prometna sredstva.

Ona se sama najvjerojatnije zarazila putujući kroz Gvineju, zemlju koja je prije mjesec dana proglasila kraj borbe s posljednjim izbijanjem mini-epidemije te bolesti.

Stručnjaci izbijanje u Gvineji povezuju s epidemijom s kojom se podsaharsko područje Afrike borilo od 2014. do 2016. godine. Tada se radilo o najvećem izbijanju u povijesti, a umrlo je 11.300 ljudi. Istražitelji tvrde da postoje dokazi da se virus može "zadržati" u tijelu još dugo nakon što nestanu i posljednji simptomi bolesti, a u istraživanju objavljenom 2018. godine utvrđeno je kako je u Liberiji žena zaražena ebolom 2014. godine virusom zarazila tri rođaka godinu dana kasnije.

Ebola se prenosi kontaktom s tjelesnim tekućinama zaražene osobe, a gotovo polovica zaraženih od virusa umre. Cijepljenjem i modernijim zdravstvom taj se broj napokon smanjuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:17