POTPUNA PARALIZA

Zapanjujući prizori iz Sarajeva: Miljacka prijetila izlijevanjem, jedan kvart odsječen, kuće i auti potopljeni

Diljem BiH obilna kiša izazvala je izlijevanje rijeka i bujice, a posebno dramatično je u Sarajevu gdje su potopljena brojna naselja.

Sarajevo glavna

 Afp

Zbog obilne kiše koja pada već duže od 24 sata, dijelovi Bosne i Hercegovine posve su paralizirani.

Dijelovi glavnog grada Sarajeva, gdje je rijeka Miljacka u jednom trenutku nabujala do mjere da je prijetilo izlijevanje u središtu grada, pod vodom su, a općina Trnovo potpuno je odsječena.

Mnoga su naselja su potopljena, u pojedinim područjima u tijeku su evakuacije stanovništva, a promet u gradu je bio u kolapsu, pogotovo nakon što je iza 10 sati ujutro došlo do nestanka električne energije te semafori nisu radili.

Miljacka je prodrla u brojne kuće u prigradskim naseljima, a nabujala rijeka Željeznica također stvara velike probleme.

Ilidžansko naselje Butmir, kao i mnoga druga sarajevska naselja, pogođeno je poplavama, a koliko je situacija ozbilja vidi se na snimkama i fotografijama snimljenim u Ilirskoj ulici.

Građani zajedno s predstavnicima Civilne zaštite Kantona Sarajevo postavljaju vreće s pijeskom kako bi smanjili nanos vode koja je već prodrla u domove i okolne objekte, prenosi Dnevni Avaz.

Rano jutros se izlila i rječica Tilava u ovom sarajevskom naselju.

U tijeku je evakuacija punionice kisika "Messer" u Rajlovcu, koja je u potpunosti pod vodom, kao i kod trgovačkog centra "Robot".

image

Poplave u Sarajevu

Denis Zuberi/AFP

Ugrožena je i tvrtka "Hercegovinalijek" kojoj prijeti potapanje, a na terenu su ekipe Federalne uprave civilne zaštite.

Radi se, navodi Avaz, na iznalaženju rješenja o zamjeni skladišta za kisik.

Evakuacija stanovništva bagerima

Civilna zaštita, pak, provodi nadzor nad situacijom u Kantonu Sarajevo uzrokovanom nevremenom.

Poplavljeni su deseci kuća, a nadležne službe su, ocjenjuje Avaz, bile zatečene situacijom.

Električna energija se u pojedinim dijelovima Sarajeva povremeno pojavljivala pa ponovno nestajala, a iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine su za portal Klix.ba kazali da je došlo do problema na sedam trafostanica te da Elektroprijenos radi na saniranju kvara.

Problem su, kako su naveli, uzrokovale poplave, a normalizaciju situacije, kako su rekli, očekuju tijekom dana.

Velik je problem, istaknuli su, što stalno dolazi do novih kvarova, iako oni konstantno rade na rješavanju problema.

Videosnimke iz zraka, piše portal, najbolje pokazuju razmjere poplava koje su pogodile Kanton Sarajevo, nabujala je te se na nekoliko mjesta, uključujući područje Rajlovca, izlila i rijeka Bosna te potopila okolne kuće i dio autoceste.

U Rajlovcu je izvedena i evakuacija stanovništva bagerima iz poplavljenih kuća.

Poplavljene su i velike površine poljoprivrednog dobra, brojne kuće odsjećene su od ostatka mjesta pa je na terenu angažirana i teška mehanizacija.

Prema informacijama Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj Miljacke koji je izmjeren u 11 sati u Sarajevu kod mosta u ulici Hamdije Čemerlića iznosio je 166 centimetara i u padu je u odnosu na mjerenje u 10 sati kada je bio 176 cm, prenijela je Al Jazeera Balkans.

Najteža situacija u Sarajevu je, kako navode, u Otesu i na Ilidži, gdje je velike probleme izazvala nabujala rijeka Željeznica.

image

Poplave u Sarajevu

Samar Jordamovac/AFP

Rijeka Željeznica nabujala je i na području naselja Vojkovići, na području općine Istočna Ilidža, gdje je bujica pokrenula klizište koja je ugrozila benzinsku postaju SAS-Vojkovići.

Zatvaranje mostova

Mještani Otesa kod Sarajeva od jutros se bore s velikim poplavama zbog kojih su odsječeni od ostatka Kantona Sarajevo.

Ceste su pod vodom, a rijeke i potoci su ušli i u kuće. Automobili su ostali zarobljeni u bujičnim nanosima, a voda u pojedinim dijelovima dolazi i do krovova vozila, prenosi N1.

Federalna uprava Civilne Zaštite uključila se u akciju evakuacije i spašavanja.

Pripadnici Gorske službe spašavanja KS-a izvlačili su građane iz poplavljenih domova, ali i automobila koji su ostali zarobljeni u vodi.

Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo tijekom dana privremeno je zatvorila pješačke mostove na Miljacki kod hotela Bristol i mosta Ars Aevi.

Mostovi su zatvoreni zbog sigurnosne situacije izazvane nevremenom i porastom razine rijeke.

Vlada Kantona Sarajevo, kako prenose, održala je hitnu sjednicu zbog situacije te, kako se navodi, pomno prati posljedice nastale na terenu.

image

Poplave u Sarajevu

Denis Zuberi/AFP

Obilne padaline izazvale su u petak velike probleme i na području Hercegovine, gdje su poplavljeni brojni objekti zbog povećanog vodostaja rijeka i bujica koje su zaustavile promet, a stanovnici su morali napustiti kuće zbog niza odrona koji su u sjevernom dijelu regije zatrpali i brojne automobile, prenosi agencija Hina.

U mjestu Dragan Selu kod Jablanice klizište, koje se tijekom noći aktiviralo zbog velikih padalina, posve je prometno izoliralo naselje, a doslovno je odsječen dio ceste.

Teško i u Konjicu, Jablanici i Blagaju

Posve je zatrpan veći broj vozila, a jedna obiteljska kuća ostala je posve izolirana od ostatka sela.

Zbog velikih količina vode na kolniku potpuno je bila zatvorena važna magistralna cesta od Sarajeva prema Foči, odnosno granici sa Crnom Gorom.

U susjednoj općini Konjic klizište je ugrozilo obiteljske kuće u naselju Hotovlje, zbog čega su stanovnici evakuirani i privremeno smješteni u lokalnu džamiju.

image

Poplave u Sarajevu

Samar Jordamovac/AFP

Došlo je i do onečišćenja vode na području Konjica pa se savjetuje građanima da vodu prokuhavaju, prenosi Radio Sarajevo.

Na području Mostara vodostaj rijeke Neretve je samo u četiri sata porastao za 119 centimetara.

U mjestu Blagaju pored Mostara rijeka Buna je poplavila brojne objekte nakon što se izlila iz korita. Došlo je i do porasta podzemnih voda i bujičnih potoka.

Još uvijek se zbog bujice na prometnici otežano prometuje magistralnim pravcem između Mostara i Sarajeva nedaleko Jablanice.

Ozbiljna situacija je i u Blagaju, gdje se izlila Buna i poplavila objekte i ulice, kako je javio N1.

Voda je ušla u kuće i poslovne objekte, a dvorišta ugostiteljskih objekata koje se nalaze uz rijeku potpuno su potopljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:16