POLITIČKA ANALIZA

Žarko Puhovski: U Zagrebu i Splitu mogli bi se ponoviti izbori za gradske zastupnike

Puhovski je izrazio mišljenje kako je HDZ ostvario dobar rezultat u velikim gradovima
Žarko Puhovski

Tomislav Tomašević sigurno pobjeđuje u drugome krugu, ali priča o osvajanju većine u Gradskoj skupštini liste Možemo zvučala je predobro da bi bila istinita, ocijenio je politički analitičar Žarko Puhovski u specijalnoj emisiji Hanza Studija posvećenoj lokalnim izborima.

- U Zagrebu bi se mogli ponoviti za Gradsku skupštinu. Trenutno, ne vidim načina kako će Možemo ostvariti većinu u Gradskoj skupštini, a desnica je razmrvljena, u međusobno su si nepodnošljivi od HDZ-a, preko Škore, do Mosta. I u Splitu bi se mogli ponoviti izbori za Gradsko vijeće – prognozirao je Puhovski koji zajedno s političkim analitičarem Nikolom Baketom, uz moderiranje komentatora Jutarnjeg lista Borisa Vlašića, gostuje u trećem bloku izbornog Hanza Studija.

Osvrnuvši se na novostvorenu poziciju HDZ-a nakon lokalnih izbora, Puhovski je izrazio mišljenje kako je HDZ ostvario dobar rezultat u velikim gradovima.

- Dobili su Osijek gotovo sigurno, nazire se isti scenarij za HDZ i u Splitu, dobro su prošli u Rijeci – komentirao je Puhovski, dok je Nikola Baketa, na istu temu, ocijenio kako su u HDZ-u propustili promijeniti kandidata za gradonačelnika Zagreba Davora Filipovića. Filipović je, podsjetio je Baketa, određen za kandidata prije smrti Milana Bandića a onda, dodao je, premijer Andrej Plenković nije imao snage promijeniti Filipovića.

- Teško je prognozirati kako će se HDZ postaviti prema kandidatima u drugom krugu izbora za gradonačelnika, odnosno prema opcijama Jelene Vukičević Pavičić i Miroslava Škore, tko već uđe u drugi krug. Možda će vraćati usluge prema stranci Milana Bandića, ali nije sigurno – ocijenio je Baketa.

Uključivši se u raspravu video vezom novinar Jutarnjeg lista Luka Benčić, koji prati riječku političku scenu, ocijenio je da riječki SDP ima više razloga za zadovoljstvo sada nego nakon lokalnih izbora prije četiri godine.

- Marko Filipović ostvario je rezultat iznad očekivanja, a SDP u Gradskom vijeću s vjerojatnih deset zastupnika ima bolju startnu osnovu za ostvariti većinu nego nakon prošlih lokalnih izbora – kazao je Benčić. Na pitanje moderatora Vlašića može li nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac pobijediti u drugome krugu, Benčić je uzvratio kako se može očekivati svjetonazorska borba Filipovića i Štimca u drugome krugu.

- SDP će nastojati dokazati da je Štimac kukavičje jaje desnice – procijenio je Benčić.

Žarko Puhovski ocijenio je kako su Benčićeve procjene pod utjecajem vladavine Vojka Obersnela u Rijeci, odbacivši tezu da je SDP uspio u Rijeci na ovim izborima. Procijenio je da će SDP u Rijeci teže ostvariti većinu nego prije.

- Riječki i drugi primjeri napetih odnosa u Gradskom vijeću svjedoče da su sve teze o gradskim šerifima promašene. Pa i vladavinu Milana Bandića treba sagledavati u svjetlu potrebe da osigura većinu u Skupštini – komentirao je Puhovski. Odbacio je tezu da je Možemo večeras postala druga po jačini politička opcija u zemlji.

- Možemo je do jučer bila aktivistička klapa, to su i sada u jednome značajnom dijelu, ali može se reći da su od večeras i ozbiljni igrači. Oko Možemo biti dosta razočaranja, kad se vidi kakve će poteze vući i kako će vladati – smatra Puhovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:13