KINA NA ČEKANJU

Dok u svjetsku distribuciju ne krenu ‘Mulan‘ i ‘Tenet‘, multiplekse se ne isplati otvarati

Zašto su američka otvaranja tako važna? Zato što će o njima ovisiti rad kino-mreža u svijetu
 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Još donedavno, bilo je gotovo sigurno da će američki multipleksi početi raditi u srpnju.

Sredinom mjeseca najavljen je “Tenet”, 200 milijuna dolara skup akcijski blockbuster Christophera Nolana, a odmah iza njega trebao je uslijediti Disneyjev “Mulan”, ništa manje jeftina igrana verzija crtića iz 1998. Pa premda se Nolan zaklinjao kako ga koronavirus neće spriječiti da pokaže svoj film publici u unaprijed dogovorenom terminu, Warner Bros. je bez velike pompe najavio novi datum premijernog prikazivanja - 12. kolovoza.

Disney se više brinuo zbog toga što je otkazano otvaranje njegovog Disneylanda u Anaheimu, na njemu bi više zaradio nego na prometu u kinima, ali su presudili strogi propisi ministarstva zdravstva. “Mulan” je pomaknut na 21. kolovoza, ni deset dana nakon “Teneta”, što se smatralo sigurnom zonom.


Kao predigra figurirala su dva filma skromnijeg budžeta, triler “Bijesan” s Russellom Croweom u ulozi pomahnitalog vozača iznerviranog mladom ženom koja mu je u zao čas zatrubila da promptno reagira na zeleno svjetlo na semaforu. Termin mu je bio 31. srpnja, a 7. kolovoza trebala ga je slijediti američko-kanadska romantična komedija “Galerija slomljenih srca”, čija je izvršna producentica Selena Gomez. Prvi film ima malog distributera Solstice, koji se tek okušava u tom poslu, a drugi nekoć vrlo jaki Tri-Star, no oba su ovisna o “Tenetu” i predstavljaju tek uigravanje za glavne atrakcije.

Kako se u međuvremenu koronavirus u Americi opet razmahao, ni taj kolovoz više nije tako siguran. Postoji velika mogućnost da se sva četiri filma u bloku presele na rujan, a u tom slučaju treće izdanje serijala “Prizivanje”, s podnaslovom “Za sve je kriv Sotona”, pomaklo bi se sa 11. rujna na narednu godinu.

Lokalna ponuda

Zašto su ta američka otvaranja tako važna? Zato što će o njima ovisiti rad kino-mreža u čitavom svijetu. Da ne bi bilo zabune, neke od njih već posluju, osobito one koje imaju na raspolaganju jake lokalne proizvode, recimo, u Francuskoj se prošlog tjedna vrlo uspješno počela prikazivati komedija s Juliette Binoche “Kako biti dobra supruga”, u Južnoj Koreji solidan hit je triler “Nevinost”, čija junakinja brani svoju otuđenu majku u procesu za ubojstvo i otkriva neželjene tajne malog sela, a Universalova “Svjetska turneja trolova” i dalje se uspješno prikazuje u zemljama u kojima nije bila dostupna na streaming platformama, iako su joj međunarodni prikazivači zaprijetili bojkotom: smatrali su da nije fair da film najavljen za kina završi na malim ekranima.

Primjerom Universala poveo se i Sony koji je svoj 50 milijuna dolara skupi ratni film “Greyhound” s Tomom Hanksom preprodao novoj streaming platformi Apple TV plus.

Dobro su se držale i “Male žene”, čiji svjetski utržak već iznosi preko 200 milijuna dolara (budžet im je bio 40 milijuna), a posebno su dobre rezultate ostvarile u Japanu, u mjesecima kad se koronavirus donekle smirio. Rezultati svugdje drugdje su jako skromni: dovoljno je uzeti primjer Slovenije u kojoj rade samo multipleksi u Ljubljani i Mariboru, i to djelomično, jer je u pogonu tek nekoliko dvorana: potonje ne smiju biti ispunjene, dozvoljeno je prodavati tek trećinu ulaznica, ali upozorenja nisu potrebna, jer je potražnja puno manja. Zapravo, ispada da većina prihoda odlazi na troškove pogona i plaće zaposlenika.

Kako je u drugim zemljama u regiji? U nas rade samo nezavisna kina, jedini distributer koji ih opskrbljuje je Editus (njegov “Svjetionik” s Robertom Pattisonom prvi je na hrvatskoj top listi, ali s jako malom zaradom), u nedostatku novih filmova dobre su i reprize ili ostvarenja čije je prikazivanje prekinuto ekspanzijom koronavirusa.

Sjedalo razmaka

On inače distribuira Universalove filmove, ali “Svjetska turneja trolova” nije među njima, vjerojatno stoga što im trebaju dvorane nekog multipleksa. CineStar se navodno trebao već otvoriti, ali je to očito pomaknuto, adut mu je što njegova distribucija ima dosta filmova nezavisnih producenata, pa ne mora ovisiti o holivudskim “majorima”, međutim, bez njihovih filmova vrlo rijetko se ostvaruje velika zarada. Ne smiju početi raditi prerano i ostaviti suviše veliki razmak do “Teneta” i “Mulana”, jer bi mogli ostati bez publike koju su pridobili u prvom valu.

Ona ionako ne bi trebala biti suviše brojna, jer će tu važiti ista pravila kao i prije zatvaranja: znači - sjedalo, dva razmaka - no filmovi će ionako biti takvi da neće biti potrebno insistirati na ograničenoj prodaji ulaznica. Ukoliko “Tenet” i “Mulan” zadrže termine u kolovozu, multipleksi Cinestara mogli bi početi funkcionirati već krajem srpnja, i to s probnim programom, a ako se prebace u rujan, ništa prije kraja kolovoza.


U Srbiji multipleksi ne rade, iako je u Beogradu već završen jedan novi (Cineplexx sa sedam dvorana u BEO Shopping Centru na Bulevaru Mihajla Pupina), no tamo su pripremili dvotjedni program “Povratak u kina”, s filmovima koji su možda prerano skinuti s repertoara ili nisu dovoljno iskorišteni zbog naglog početka pandemije. Sve dakako ovisi o terminu “Teneta”, ukoliko taj ostane na 12. kolovozu, program “Povratak u kina” može početi već krajem srpnja, ukoliko ne, sve se pomiče za mjesec dana. Šteta što srpska kinematografija nema u pripremi neki lokalni hit, jer taj bi odlično prošao kao zagrijavanje za holivudske blockbustere.

Festival u Sarajevu

Najuzbudljivije će biti u Bosni, tamo Sarajevo film festival ne odustaje od svog termina 14. do 21. kolovoza, a neki od njegovih programa prikazivat će se u novootvorenom Cineplexxovom multipleksu. Organizatori su još prije dva-tri mjeseca objasnili da će se usmjeriti na mlađe goste, kako one zrele dobi ne bi ugrožavali putovanjima u nesigurnim klimatskim uvjetima, no hoće li u tome uspjeti, vidjet ćemo, jer su već dva tri respektabilna svjetska festivala, inače pozicionirana u kolovoz, preskočila ovogodišnje izdanje. Na Sarajevo film festivalu tvrde da ih svojedobno nisu spriječili ni srpski snajperi, pa neće sada ni koronavirus.

Tenet

Što znači naslov filma? Nemamo pojma, jer Christopher Nolan brižljivo krije njegov zaplet, jedino je poznato da čitano odostraga dobijete isti slogan kao i odnaprijed. Ni nakon sedam video najava niste doznali puno više, no treba priznati da kadrovi djeluju impresivno i da “Tenet” po enigmatičnosti najviše sliči Nolanovom “Početku”.

U glavnoj ulozi je John David Washington iz “Crnog člana KuKluxKlana” Spikea Leeja, on se naprosto zove Protagonist, a glume i Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh i Michael Caine. Usprkos govorkanjima da redatelj neće uspjeti završiti film, jer je pandemija već počela, on je smanjio ekipu i napravio ono što je htio.

Mulan

Disneyjev istoimeni crtić iz 1998., o kineskoj tinejdžerici koja se u drevno doba pretvara da je dečko kako bi spasila svog starog oca od vojne obaveze, prometnuo se u atraktivan igrani akcijski spektakl, bar sudeći po internetskim video najavama.

Režirala ga je Niki Caro, poznata po novozelandskom filmu “Jahačica na kitovima”, u pisanju scenarija također su dominirale žene, a glavna glumica Liu Yifei kraće je vrijeme živjela u Americi, da bi se zatim u Kini afirmirala najprije kao manekenka a zatim i glumica. U borilačkim scenama dominiraju kompjutorski efekti. Glume i kineske zvijezde Jet Li, Donnie Yen i Li Gong.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:01