ŠOKANTNA VIJEST

Film ‘Mulan‘ koji je trebao spasiti ljeto ide na streaming platformu Disney+

disney mulan
U razdoblju smo kad sve više zaboravljamo na odlazak u kino, a sve se više navikavamo na provod uz televizor

Vijest se doima šokantno. Jedan od dva glavna filma koji je trebao spasiti ovo holivudsko ljeto, Disneyjev blockbuster "Mulan", čiji budžet iznosi 200 milijuna dolara (plus još tko zna koliko milijuna marketinških troškova) završit će na streaming platformi Disney+. Morate imati pretplatu na tu platformu (to iznosi oko 7 dolara) i zatim platiti još 30 dolara i moći ćete uživati u spektaklu od kojeg vam - po riječima Disneyjevih šefova - zastaje dah.

"Mulan" je inače igrana prerada istoimenog Disneyjevog crtića iz 1998., čija se radnja odigrava u drevnoj Kini, a naslovna junakinja se pretvara da je muškarac kako bi spasila od vojne obveze svog onemoćalog oca. Redateljica filma je Novozelanđanka Niki Caro (afirmirala se tamošnjom akcijskom dramom "Jahačica na kitovima"), a glavnu ulogu tumači kineska glumica i manekenka Liu Yifei, uz potporu azijskih zvijezda Donniea Yena, Gong Li i Jeta Lija.

Američki su prikazivači bijesni, mnogi od njih računali su na skoro otvaranje kina, pogotovo u državama u kojima se koronavirus povukao, a sad su ostali bez jednog od dva glavna oslonca. Drugi je akcijski ZF "Tenet" Christophera Nolana, za koji je Warner Bros također smislio kompliciranu strategiju, prvo će u međunarodnu distribuciju, i to u one zemlje koje su procijenjene kao sigurne, dok će ga u Americi najprije gledati u državama "najmanjeg rizika od zaraze". I to još nije definitivno, možda upravo sada WB pregovara sa streaming platformom koja nudi najbolje uvjete.



Disney se odlučio na ovaj potez jer je sama kompanija jako ugrožena zatvaranjem zabavnih parkova poput Disneylanda, koji su donosili najveći profit. Streaming platforma Disney+ se pokazala obećavajućom, ali još uvijek nema dovoljno pretplatnika, dok bi joj "Mulan" pomogao da ih pribavi puno više. Već su dali svoj skupi film za mladež "Artemis Fowl" (125 milijuna dolara) na Disney+, međutim, to očito nije bio dovoljan mamac (fantastična slikovnica Kennetha Branagha dosta je slabo ocijenjena), pa su pridodali i "Mulan" u taj paket. U Disneyju tvrde da će "Mulan" u kina u zemljama koje ne koriste Disney+ platformu, no tko da im vjeruje? Kad se filma dohvate pirati, teško da će ga igdje više htjeti gledati u kinima.

Tako se raspored predstojećih premijera jako stanjio. Vjerojatno će nas Warner Bros vrlo brzo obavijestiti da će i njegov blockbuster "Wonder Woman 1984", koji se trebao početi prikazivati 2. listopada, dobiti novi datum premijere negdje naredne godine ili će i taj na neku streaming platformu, što bi bio definitivni udarac posrnuloj kino mreži. Da bi dobro poslovala, kina bi morala imati bar dvije-tri jake premijere svakog vikenda, ali njih trenutačno nema ili ih je jako malo u izgledu. Najopasnije je što smo u razdoblju kad sve više zaboravljamo na odlazak u kino, a sve se više navikavamo na provod uz televizor. Nije to dobro, ali ukoliko je samo privremeno, ovu godinu treba što prije zaboraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:05